open-navfaktor-logo
search
Epidemiologinja upozorila
Bajramović: Zbog epidemije morbila bojazan treba imati svaki roditelj nevakcinisanog djeteta
Stručnjaci upozoravaju da je prošle kalendarske godine zabilježen nizak obuhvat djece vakcinisane protiv morbila (29 posto primilo prvu dozu), a 34 posto je primilo drugu dozu MRP vakcine, ciljne dobne skupine
AUTOR: Fena
04.04.2024. u 10:33
get url
text
Na području Kantona Sarajevo još je na snazi epidemija morbila (krazamak ili ospice), a specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, dr. Anisa Bajramović, izjavila je za Fenu da osnovu za bojazan treba da ima svaki roditelj nevakcinisanog djeteta, naročito djece uzrasta od navršene jedne do dvije godine te do pet godina života zbog mogućih komplikacija te eventualnog smrtnog ishoda nakon komplikacija.
U opasnosti i trudnice
- A u toku trajanja epidemije i trudnice koje, zbog mogućih komplikacija, nisu vakcinisane - naglasila je.
Doktorica Bajramović ističe da o eventualnim posljedicama i komplikacijama koje ta zarazna bolest može izazvati svako treba razmišljati na vrijeme, a ne kad nastupi epidemija.
- Vakcinacija MRP-om je obavezna i naredbom propisana - podsjetila je.
Radi se, kako je kazala, o vakcini koja štiti od tri virusne bolesti - morbila (ospice, krzamak), zaušnjaka (parotitis) i rubeole.
Kako je ranije kazala za Fenu dr. Bajramović, ta vakcina sigurna je i štiti 97 do 98 posto od obolijevanja nakon apliciranja dvije doze, u skladu sa programom imunizacije. Ako vakcinisana osoba i oboli, simptomi su lakši. To je jedna od najefikasnijih ("živih") vakcina, a daje doživotni imunititet.
Po programu imunizacije u FBiH, prva doza MRP vakcine prima se nakon navršene prve godine života. Kad dijete napuni pet godina, prima drugu dozu. Djeca koja su navršila šest godina (a nisu primila vakcinu) jednu i drugu dozu prime u razmaku od mjesec dana, te su tad završila taj proces.
Morbili su vrlo zarazno oboljenje, a od deset nevakcinisanih osoba zarazit će se devet ako dođu u dodir s virusom. Morbili u 20 posto slučajeva uzrokuju teške kliničke slike s komplikacijama, a u 80 posto prođu s laganom kliničkom slikom.
Stručnjaci upozoravaju da je prošle kalendarske godine zabilježen nizak obuhvat djece vakcinisane protiv morbila (29 posto primilo prvu dozu), a 34 posto je primilo drugu dozu MRP vakcine, ciljne dobne skupine.
Apeliraju na roditelje da djecu vakcinišu (ovisno od dobne skupine) i u slučaju nakon prebolovanih morbila, zbog zaštite od druga dva oboljenja od kojih štiti ta vakcina. Djeca mogu nastaviti s redovnom vakcinacijom, mjesec dana nakon prebolovanih morbila.
Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo zaprimio je 22. januara prve tri prijave obolijevanja od zarazne bolesti morbila, a do 3. aprila ove godine zaprimljeno je 1007 prijava obolijevanja u Kantonu Sarajevo.
Prvi slučajevi obolijevanja od morbila, zabilježeni ove kalendarske godine u Kantonu Sarajevo, odnosili su se na djecu jasličke grupe iz vrtića na području općine Novi Grad. Nijedno od te djece nije bilo vakcinisano, a sve je počelo od djeteta koje je ranije tog mjeseca boravilo u Živinicama odnosno na području Tuzlanskog kantona gdje je već bila proglašena epidemija te bolesti.
Bajramović podsjeća da je Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva donijelo u martu, zbog epidemiološke situacije u vezi morbila, preporuku za spuštanje dobne granice za davanje MRP vakcine a koje je kantonalni zavod dostavio domovima zdravlja na postupanje.
- Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva daje suglasnost za provođenje imunizacije MRP cjepivom djece od navršenih šest mjeseci do dvanaest mjeseci (u skladu sa važećom Naredbom o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti) i to u slučaju kad su identificirani kao osjetljivi kontakti potvrđenog slučaja morbila ili koji borave u okruženju sa povećanim rizikom od izlaganja tokom epidemije, a za koje liječnik nije utvrdio kontraindikacije za cijepljenje. Djeca koja su cijepljena prije 12. mjeseca života moraju se ponovno cijepiti u periodu od petnaest do dvadeset četiri mjeseca života - navodi se u preporuci.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.