open-navfaktor-logo
search
Savjeti doktorice
Pedijatrica Enisa Mulalić: Koja je razlika između morbila i varičela, šta roditelji trebaju znati?
Epidemija morbila u Kantonu Sarajevu unijela je mnogo straha i zabunu među roditeljima, kaže za Faktor pedijatrica Enisa Mulalić.
19.02.2024. u 15:19
get url
text

Roditelji ne razumije razliku između morbila i varičela jer obje su osipne bolesti. No razlika je ogromna. 

-  Kao ljekar pedijatar koji direktno radi sa pacijentima, sa roditeljima i djecom, primjetila sam u posljednje vrijeme jednu zabunu, odnosno zamjenu dviju bolesti dječije dobi, iako se one itekako razlikuju po kliničkom toku, komplikacijama, javljanju, mogućnosti prevencije. Dakle, riječ je o morbilima i varičelama.

S obzirom na to da je proglašena epidemija morbila u Kantonu Sarajevo, smatram da neće biti na odmet da kažem nešto ukratko o ovoj bolesti, kao i o bolesti kojom se ponekad zamjenjuje od roditelja, ali i u široj javnosti, odnosno o varičelama - kaže Mulalić.

Morbili su, ističe, "akutna infektivna dječija bolest koja je obilježena povišenom temperaturom, izrazitim kataralnim sindromom - upalon sluznice, usne duplje, ždrijela, sluznice nosa, konjuktiva, karakterističnim svijetlo crvenim osipom kože".

- Uzročnik je RNK virus iz grupe paramikso virusa. Bolest je vrlo zarazna i prenosi se direktnim dodirom sa oboljelim, preko konjuktiva, sasušenog sekreta, kao i preko zraka. Nakon inkubacije oko desetak dana, slijedi prodrmalni stadij sa izraženim simptomima povišene tjelesne temperature, apatije, glavobolje, povraćanja, proljeva, upalom dišnih puteva, koji traje otprilikedo pet dana. Potom osipni stadij koji također traje pet dana, te stadij rekonvalescencije.

Ova bolest je često praćena komplikacijama u smislu laringo traheo bronhitisa, što predstavlja tešku upalu grkljana, dušnika, bronha praćeno otežanim disanjem, zatim upale pluća, upale sinusa, upale bubrega, te upale mozga kao najteže komplikacije. Morbili se javljaju epidemijski kada procenat vakcinisane djece opadne. Bolest je uspješno prevenirana vakcinacijom u dvije doze vakcine, od kojih se prva daje u 13 mjesecu, a druga u šestoj godini života. Ukoliko se ne da u toj dobi, dijete se može vakcinisati kasnije. Ova vakcina je kombinovana, te pored morbila štiti dijete od rubeola i parotitisa - pojašnjava Mulalić.

Varičela je, dodaje, "virusna osipna bolest uzrokovana varičelo zoster virusom iz grupe herpes virusa".

- Ispoljava se bezazlenom kliničkom slikom u kojoj je glavni znak mjehuričasti osip kože. Ima uglavnom dobru prognozu i samo kod djece sa oštećenim imunitetom praćena je komplikacijama. Varičela je prisutna endemski u našim krajevima, dakle imamo je stalno, javlja se tokom cijele godine. U našem vakcinalnom programu nemamo vakcinu protiv ove bolesti, mada razvijene zemlje imaju i tu vakcinu - naglašava Mulalić.

Dakle, evidentno je da postoji razlika između ove dvije bolesti, a ipak se dešava da ove dvije bolesti zamjenjuju.

- Zašto? Radi se o osipnim bolestima, radi se o uplašenosti roditelja u situacijama kada mi više govorimo o morbilima, o njihovim komplikacijama, a to su situacije kada se javi epidemija. Tako da počinje upoređivanje i ono što mi čujemo od roditelja jesu pitanja da li je posrijedi epidemija pljuskavica, treba li dijete primiti MRP vakcinu ako je preboljelo bolest, a uspostavi se ustvari da je dijete preboljelo varičele.

Ponekad dobijemo čak podatak da je iz obdaništa sugerirano da zdravo i uredno vakcinisano dijete ne dolazi u vrtić zato što je neko od braće ili sestara prebolio varičele. Da nisu samo roditelji u zabludi uvjerila sam se kada sam na nekoliko televizija slušala prilog o morbilima, a pri tome na ekranu gledala sliku tipičnih varičela. Do zabune dolazi rekla bih usljed straha roditelja u momentu kada se pojavi epidemija teške bolesti kao što su morbilli, a s obzirom na to da se radi o osipnoj bolesti, onda počinju upoređivati sa varičelama koje također predstavljaju osipnu bolest, ali sa znatno blažom kliničkom slikom i protiv koje djecu ne vakcinišemo - potcrtava Mulalić.

Do zabune dolazi i zbog jezičkih varijanti.

- Morbili su latinski naziv za bolest koja u našem jeziku ima nekoliko sinonima koji se upotrebljavaju u zavisnosti od područja u BiH i regiji. Sinonimi za morbile su: krzamak, male boginje i ospice. Varičela također ima nekoliko sinonima koji se upotrebljavaju za ovu bolest u zavisnosti od područja u BiH i regiji. Sinonimi za varičele su: vodene ospice, ospice, pljuskavice, vodene kozice, ovčije boginje. Dakle, ospice u nekim predjelima BiH i regiji označavaju morbile, a u nekim varičele, kao što je slučaj i u KS gdje većina roditelja varičele zove pljuskavicama ili ospicama. Dakle, ospice bi bile u leksici homonim, što jeste riječ istog izraza, a različitog značenja. Da bismo izbjegli zamjene, mi sve više koristimo latinske izraze, ne samo u našoj terminologiji, nego i u kontaktu sa našim pacijentima, naravno uz upotrebu izraza koje koristi lokalno stanovništvo. Na taj način sprečavamo zabune između ove dvije bolesti - govori Mulalić.

Zaključuje da je važno "potcrtati razliku, naročito radi prevencije u smislu vakcinacije kada su morbilli u pitanju".

- Da ne bismo imali epidemije morbila, jedini način je vakcinacija prema kalendaru, odnosno da dijete do 14 godine primi dvije doze MRP vakcine koje će ga adekvatno zaštititi - poručila je Mulalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.