open-navfaktor-logo
search
Veliki broj zvanica
Bajramski prijem kod reisa Kavazovića: Ovaj blagdan povezuje jevreje, kršćane i muslimane
AUTOR: Mina
16.06.2024. u 20:25
get url
text
Husein ef. Kavazović
Husein ef. Kavazović
FOTO: Mina
Povodom Kurban-bajrama večeras je u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održan bajramski prijem kod reisul-uleme Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića.
U svojstvu domaćina se, uz riječi dobrodošlice, brojnim predstavnicima vlasti na svim nivoima, predstavnicima političkog, društvenog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, predstavnicima vjerskih zajednica, te diplomatskog kora, obratio reisul-ulema Kavazović.
- Vjerski blagdani su uvijek dobra prilika da se ostvari prijateljski susret pripadnika jedne vjere, ali jednako tako i pripadnika različitih vjera. Ta dimenzija podaruje dodatnu kvalitetu našim blagdanima i čini ih dražesnijim, toplijim i radosnijim. Kod muslimana to se posebno odnosi na Kurban-bajram. Kurban znači: žrtvovanje s ciljem približavanja Bogu, a svaka žrtva na tom putu čovjeka približava njegovoj izvornoj naravi i njegovom ishodištu - kazao je reisul-ulema.
On je podsjetio da je u islamskoj tradiciji ovaj praznik povezan s obredom hadža i izgradnjom Kabe - monoteističkog hrama na Zemlji.
- Oboje se, pak, vezuju za Ibrahima, a.s. odnosno Abrahama ili Avrama, praoca poslanika monoteizma, koji je onomad, u prošlosti, pokazao odlučnost da žrtvuje ono što mu je najdraže - a što je zajednička tradicija sve tri monoteističke vjere - naglasio je u obraćanju reisul-ulema Kavzović.
Prijem kod reisa Kavazovića
Zato je, dodao je reisul-ulema, ovaj blagdan po naravi inkluzivan - povezuje jevreje, kršćane i muslimane s njihovim komšijama i prijateljima iz reda drugih vjerskih tradicija.
- To na našem području ima dugu i bogatu tradiciju koja će, nadam se, biti njegovana i trajati dovijeka. Podjela kurbana rodbini, komšijama i prijateljima, muslimanima i nemuslimanima, najvjerodostojnije odražava duh ovog blagdana, no to nije i jedini izraz tog duha - istaknuo je reisul-ulema.
Muslimani su, stoga - a posredno i svi vjernici drugih monoteističkih tradicija - pozvani da u ovom danu budu ozarenih lica i otvorenih srca, ali i ispružene ruke prema drugome; da se srdačno s radošću susreću s drugima i s njima razmjenjuju emocije ljubavi i topline, poručio je reisul-ulema Kavazović.
- Zato su nam potrebni vjerski blagdani i zato je njihova vrijednost nezamjenjiva. Danas je to nasušna potreba svuda u svijetu, a kod nas ponajviše, jer nas povezuje i zajedničko tlo i prostor življenja. Upućeni smo jedni na druge, i potrebni smo jedni drugima, te bismo im trebali biti radost i utjeha, a ne žalost i prijetnja. Pa, sretni nam bili i uvijek s radošću nam otvarali vrata! Ovdje ste, svi, uvijek dobrodošli - zaključio je u obraćanju reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.
Ranije danas održano je i tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisul-uleme. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.