open-navfaktor-logo
search
Minimalne kazne
Banjalučki sudija ponovo odbacio sporazume optuženima u slučaju Elektroprenos BiH
Sudija Okružnog suda Banja Luka Blagoje Dragosavljević danas je ponovo odbacio nove sporazume o priznanju krivice koje su trojica optuženih u predmetu Elektroprenos BiH sklopili sa Tužilaštvom RS-a i koji su predviđali minimalne zatvorske kazne.
09.03.2023. u 14:07
get url
text

Odluka sudije Dragosavljevića je, kao i prethodni put, u suštini sadržavala isto obraloženje – predloženim kaznama ne može se ostvariti svrha kažnjavanja.

Nove sporazume sa tužiocem Sanjom Tadić-Stojisavljević sklopila su trojica optuženih za trgovinu utjecajem u vezi sa zapošljavanjem u kompaniji Elektroprenos BiH a.d. Banja Luka – bivši izvršni direktor za kadrovske poslove i član Uprave Elektroprenosa BiH Vinko Đuragić (67) na godinu dana zatvora i 5.000 KM novčane kazne, zaposlenik Gradske uprave Banja Luka Želimir Rokvić (51) također na godinu dana zatvora i 4.000 KM i nekadašnji elektromonter u Elektroprenosu Dalibor Simić (42) na identičnu zatvorsku kaznu i 3.000 KM. Predložena je i mjera sigurnosti trajnog oduzimanja mobilnih telefona.

Za ovo krivično djelo predviđena je kazna od jedne do pet godina zatvora.

Ranijim sporazumom, trojici optuženih nisu bile predložene novčane kazne, a zatvorske su bile nešto niže -  Đuragiću na deset mjeseci zatvora, Rokviću na devet mjeseci i Simiću na osam mjeseci zatvora.

Zahtijevali 15.000 maraka da bi mu omogućili da radi kao monter

Optužnica ih tereti da su od Saše R. iz Doboja zahtijevali 15.000 KM kako bi mu omogućili da se zaposli kao monter u Elektroprenosu BiH.

Obrazlažući nove sporazume, tužiteljica je ocijenila da su kazne adekvatne, s obzirom na težinu krivičnog djela i okolnosti pod kojima je učinjeno.

- Također, u skladu su sa kaznenom politikom ovog suda - rekla je Tadić-Stojisavljević.

U prilog tome je navela da je banjalučki sudija Nebojša Pejović nedavno osuđen za trgovinu utjecajem na godinu dana zatvora, ali je indikativno da (ne)namjerno nije spomenula da je pored toga Pejović osuđen i na novčanu kaznu od 40.000 KM, kao i da mu je izrečena mjera zabrane vršenja dužnosti sudije u trajanju od pet godina.

Tadić-Stojisavljević je ocijenila i da "tužilaštvo ne vidi nijednu otežavajuću okolnost kod optuženih, samo olakšavajuće".

- Niko nije primio novčani iznos, nego je on samo zahtijevan. Oštećeni nije zainteresovan za ovo suđenje. Optuženi nisu ranije osuđivani. Optuženi su sarađivali tokom istrage i djelo bi bilo teško dokazivo bez toga… - navela je tužiteljica.

S obzirom na brojne ocjene u korist optuženih koje je iznijela tužiteljica, odbrana se na kraju samo složila i podržala njeno izlaganje, dodajući da je traženje novca za zapošljavanje u Elektroprenosu BiH bio "incident", a zatražili su od suda "da se ova saga okonča".

Nakon detaljnog izlaganja tužiteljice, sudija Dragosavljević je saopćio odluku:

- Sud donosi rješenje, odbacuju se sporazumi zaključeni sa tužilaštvom. Razlozi ostaju identični onima sa prethodnog razmatranja sporazuma – poručio je Dragosavljević.

Branioci tražili izuzeće sudije Dragosavljevića

To je izazvalo reakciju branilaca optuženih koji su zatražili njegovo izuzeće, ocijenivši da sumnjaju u njegovu objektivnost jer je već imao priliku vidjeti dokaze. Odluka o eventualnom izuzeću, bit će donesena danas.

U optužnici se navodi da se, krajem oktobra 2020. godine, a nakon konkursa za zasnivanje radnog odnosa za više radnika u Elektroprenos BiH, Đuragić sastao sa Rokvićem preko kojeg je za sebe zahtijevao nagradu kako bi posredovao u zapošljavanju. Predao mu je spisak sa podacima kandidata, zahtijevajući za sebe 10.000 KM za kandidate sa visokom stručnom spremom i 8.000 KM za one sa srednjom stručnom spremom.

Rokvićev zadatak je bio da kontaktira kandidate i pronađe one koji su voljni da plate, a spisak je potom predao Simiću, kako bi ovaj ostvario kontakt s kandidatima i od njih zahtijevao od 13.000 do 15.000 KM za radno mjesto, a iznos su uvećali za njima pripadajući dio.

Nabavili su i mobilne telefone, pa je Simić pozvao kandidata Sašu R. i predstavio se kao Željko ispred komisije i zahtijevao 15.000 KM kako bi posredovao u njegovom zapošljavanju.

Oštećeni je sve prijavio policiji, a trojica optuženih su uhapšeni u akciji "Napon" u februaru 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.