open-navfaktor-logo
search
Preminuo danas
BANU o Dževadu Jahiću: Njegova svijest o važnosti jezika za bošnjačku nacionalnu kulturu ostaje kao trajno naslijeđe
Ponosni smo što smo imali priliku da se družimo i radimo sa čovjekom, koji je imao dušu za svakoga čovjeka dobre volje, saopćeno je
AUTOR: Autor: Faktor
21.04.2024. u 14:23
get url
text
Dževad Jahić
Dževad Jahić
FOTO: Velija Hasanbegović/Stav
Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) oprostila se od Dževada Jahića koji je danas preminuo u 77. godini. 
-Sa tugom u srcu Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti primila je vijest o preseljenju na Ahiret jednog od njenih utemeljitelja i potpredsjednika Akademije.   
Ako se Akademija nauka i umjetnosti mjeri po cilju brige za očuvanje i razvijanje autentičnosti jezika nacije, kao što je to bio i ostao glavni cilj Francuske akademije, onda akademik Dževad Jahić u Bošnjaka stoji na časnom čelu očuvanja i razvijanja bosanskog jezika.
O tome svjedoči deset tomova njegovog 'Rječnika bosanskog jezika', kojeg je akademik Jahić uradio samoinicijativno, samopregalački i samouvjerljivo na način da nam, kao naciji, mogu sve nacije pozavidjeti- saopćili su iz BANU.
Naveli su kako iza akademika Jahića ostaje velika praznina.
-Veliki je njegov doprinos u osnivanju i djelovanju prve bošnjačke Akademije nauka i umjetnosti. Svojim prisustvom i aktivnošću, akademik Jahić je zračio  optimizmom i pozitivnom energijom.
Njegova svijest o važnosti jezika za bošnjačku nacionalnu kulturu i bosansku državotvornu svijest ostaje kao trajno naslijeđe, na što je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti posebno ponosna.
Također, ponosni smo što smo imali priliku da se družimo i radimo sa čovjekom, akademikom Dževadom Jahićem,  koji je imao dušu za svakoga čovjeka dobre volje, imao je srce za svoju domovinu i državu, imao je um za svoju naciju i kulturu.
Iza sedamdeset sedam godina života akademik Dževad Jahić ostavlja u amanet bošnjačkom narodu da ga se sjeća s dobrim, te da svjedoči na Sudnjemu danu da je njegov život u Nasūtu imao smisla kako bi mu se vrata milosti Allahove otvorila u Malakūtu. Amin! 
Uz izraze sućuti porodici akademika Jahića, molimo Svevišnjeg Allaha da mu se smiluje i uvede ga u Džennet. Amin!- saopćeno je.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.