open-navfaktor-logo
search
Turbulentno
Bašić: Ulazimo u neizvjesnu političku krizu, kod sastava nove Vlade ZDK grubo je prekršen zakon
Mirnes Bašić (SDA), zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, komentirajući novoizabranu Vladu ZDK, kazao je kako je očigledno da su kadrovi predloženi bez saglasnosti stranačkih baza. Kaže i da se radi o brutalnoj raspodjeli političkih pozicija pri čemu se krši zakon.
23.12.2022. u 14:28
get url
text

Turbulencija kod imanovanja DF-ovog kandidata

- Očigledno je da se nova skupštinska većina ne snalazi, ali da se sve pokušava završiti "preko koljena", ne vodeći računa o poštivanju zakonskih procedura. Tome u prilog ide i sastav Vlade koju je predložila mandatarka Amra Mehmedić. Jer, do posljednjeg trenutka nismo bili načisto ko su budući ministri.

Očigledno je da su to kadrovska rješenja koja su predložena bez saglasnosti stranačkih baza. To potvrđuje i turbulencija oko imenovanja DF-ovog kandodata za ministra za boračka pitanja i SDP-ovog kandidata za ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koji su zamijenjeni preko noći. Jasno je da se ovdje ne radi ni o kakvoj programskoj koaliciji, nego o brutalnoj raspodjeli političkih pozicija, koja sudeći po svemu, nema podršku u stranačkim bazama - kaže za Faktor Bašić.

Naglašava da sve to govori o neozbiljnosti koalcije.

- Pravi problem je što većina ne poštuje zakone i Ustav i to se desilo sa obje tačke dnevog reda današnje sjednice Skupštine. Kod popunjavanja skupštinskih komisija nije ispoštovan Poslovnik o radu Skupštine ZDK, koji precizira da je kriterij za popunu komisija, broj osvojenih skupštinskih mandata.

SDA ima 11 zastupnika i pripada joj 33 posto pozicija u skupštinskim komisijama, ali je aktuelna koalicija većinu tih pozicija raspodjelila među koalicionim partnerima a ni to nije prošlo bez političkih turbulencija - govori Bašić i dodaje:

- Kod prijedloga sastava nove Vlade ZDK grubo je prekršen Zakon koji propisuje da Vladu čini sedam Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina. Vladu buduće premijerke Mehmedić čine tri Hrvata, dva Srbina i šest ministara Bošnjaka. S tim da nije sigurno ni da su se svi ministri iz bošnjačke kvote izjasnili kao Bošnjaci.

VEZANI TEKST - Izglasana Vlada sa manjkom Bošnjaka i viškom Hrvata, HDZ i DF zvanično u koaliciji u ZDK

Naglašava kako sve navedeno predstavlja grubo kršenje Zakona o Vladi.

Hoće da mijenjaju Zakon 

- Nije mi jasno kako je Privremena komisija za izbor i imenovanja, koja je vrlo važan filter u ovoj proceduri, preuzela rizik da Odluka o imenovanju Vlade ZDK, kao i svaka naredna odluka koju donese Vlada, bude nezakonita i neustavna.

Još apsurdnije izgleda inicijativa zastupnika nove većine za izmjene Zakona o Vladi kojim će se mijenjati ili potpuno ukinuti odredba koja propisuje nacionalni omjer ministara u Vladi jer su očito spremni učiniti sve kako bi mogli zadovoljiti ogromne apetite koalicionih partnera!?

Zbog toga sam siguran da Zeničko-dobojskom kantonu predstoji jedan turbulentan period i da ulazimo u jednu neizvjesnu političku krizu. Svakako, SDA će iskoristiti sve postojeće pravne mehanizme da provedene procedure vrate u okvire Ustava i zakona - poručio je Bašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.