open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo
Bećirović: Entitet RS se neovlašteno miješa u vanjsku politiku BiH i donosi tragikomične odluke
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović najoštrije je osudio odluku Vlade bh. entiteta RS da se neovlašteno miješa u vanjsku politiku države Bosne i Hercegovine i da donosi tragikomične odluke o prekidu odnosa sa diplomatama Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini.
24.03.2023. u 09:33
get url
text

Tim povodom je poručio:

- Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske dokazani su prijatelji države Bosne i Hercegovine, koji u kontinuitetu pružaju podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države. Samo je država Bosna i Hercegovina nadležna da uređuje vanjsku politiku i ona će nastaviti saradnju sa našim saveznicima i njihovim diplomatama u Bosni i Hercegovini. Nakon najnovije skandalozne odluke Dodikovog režima u bh. entitetu RS, država Bosna i Hercegovina će nastaviti još intenzivniju i snažniju saradnju sa Zapadom.

Bećirović poziva zemlje članice Evropske unije, posebno Njemačku i Francusku, kao i druge demokratske države, da javno iskažu puno jedinstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske.

- Krajnje je vrijeme da politički vazal Putinovog režima Milorad Dodik dobije jedinstven i odlučan odgovor Zapada i proeuroatlantskih snaga u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se zajedno suprotstavimo političkom zlu koje otvoreno prijeti miru i sigurnosti svih ljudi u Bosni i Hercegovini i regiji - rekao je Bećirović.

Dodao je da za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, EU još nije uvela sankcije političkom rukovodstvu bh. entiteta RS za teška kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

- O opasnostima takve popustljive politike prema ekstremistima sve glasnije govore i brojni zastupnici Evropskog parlamenta koji su, između ostalog, u januaru 2023. usvojili rezoluciju kojom direktno pozivaju EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku. Evropski zastupnici s opravdanim povodom i snažnim argumentima pozvali su ministre vanjskih poslova EU da podrže nametanje čvrstih sankcija Miloradu Dodiku i svim drugim osobama u vodstvu RS-a koje su odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - naveo je Bećirović, saopćio je njegov Kabinet.

VEZANI TEKST - Vlada RS-a prekida saradnju s američkom i britanskom ambasadom u BiH

Dodao je da intenzivirane Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u Bosni i Hercegovini i regiji ne treba potcjenjivati.

- U tom eventualnom crnom scenariju, Dodik ne treba imati tragičnu iluziju da će samo on proglašavati ono što želi. Ako raspakuje Dejtonski mirovni sporazum, Dodik mora znati da neće ugroziti postojanje hiljadugodišnje Bosne i Hercegovine, ali da hoće dovesti u pitanje postojanje nižih administrativno-teritorijalnih jedinica stvorenih 21. novembra 1995. godine. Na kraju, neka Dodik ne zaboravi, u novembru 1995. nisu postojale pravosnažne presude najviših sudova Ujedinjenih nacija - zaključio je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.