open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Vlada RS-a prekida saradnju s američkom i britanskom ambasadom u BiH
Vlada Republike Srpska danas je u nastavku 13. sjednice usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog, kako kažu, antidejtonskog djelovanja.  
23.03.2023. u 17:45
get url
text
get url
text

- Vlada Republike Srpske konstatuje da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije.

 Vlada Republike Srpske je uvjerena da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH - navodi se u saopćenju Vlade RS.

Vlada Republike Srpske ističe kako smatra da je "obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici".

- Vlada Republike Srpske će obavijestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije zbog njihovog antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Vlada Republike Srpske će Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja i zaključak dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srpske - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.