open-navfaktor-logo
search
Analiza iz Ljubljane
Bećirović: Hrvatska producira opasnost od muslimana, Schmidt sastankom s Plenkovićem dovodi u pitanje svoj kredibilitet
Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane za Faktor je prokomentarisao sastanak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, njemačkog diolomate Christiana Schmidta i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića na Forumu na Bledu, slatkorječivost slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, Izbornom zakonu BiH...  
30.08.2022. u 17:31
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović o Čovićevoj inicijativi: HNS je samo udruženje, ovdje se može govoriti o političko-mafijaškim vezama

- Radi se o stranačkom sastanku dvije sestrinske stranke. Christian Schmidt je stranački čovjek, istaknuti član Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke oba HDZ-a, i svi su članovi Evropske pučke stranke (EPP) što ga dovodi u poziciju da se mora izuzeti od odlučivanja o vještački nametnutom tzv. hrvatskom pitanju u BiH.

U pitanje je njegov kredibilitet i percepcija nepristranosti, da li sa takvim backgroundom uopće može biti visoki predstavnik u BiH. O tome sam razgovarao sa sagovornicima u Berlinu, koji smatraju, da sa tako teškim bremenom, ne može. Hrvatska ponovo neinstitucionalno djeluje na visokog predstavnika, jer nije članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), koji je nadređeni organ visokom predstavniku Schmidtu i kojem odgovara za svoj rad, a ne Republici Hrvatskoj i hrvatskim
čelnicima - kaže Bećirović. 

VEZANI TEKST - Vrh hrvatske vlade sa Schmidtom: "Podržavamo ga u nastojanju da BiH učini funkcionalnijom"

Da li se u novinarsko-političkim krugovima u Slovenija barata informacijama o sastanku, je li možda Schmidt obradovao Plenkovića da će donijeti promjene Izbornog zakona koje idu u korist HDZ-u BiH ili je Plenković još jednom bezuspješno pokušao utjecati na njegovu odluku?

- U Briselu je sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom juna ove godine dogovoreno, da će se u ustavne promjene i promjene izbornog zakona vršiti poslije Općih izbora u BiH oktobra 2022. Nametanje odnosno promjene izbornog zakona mjesec pred izbore je suludo i opasno. To je zaista postalo pitanje rata i mira u postojećoj situaciju u BiH i Evropi. 

Ozbiljni ljudi učesnici Bledskog strateškog foruma (BSF) smatraju, da u postojećoj situaciji strateški interes Zapada mora da bude, da BiH ostane u njegovoj interesnoj sferi. EU i generalno Zapad su uspjeli Srbe i Srbiju odvratiti od sebe. Ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt svojim najavljenim odlukama „odvrati“ Bošnjake od članstva u EU, definitivno od proširenja EU na Zapadni Balkan neće biti ništa. Tada Zapadni Balkan odnosno Bosna i Hercegovina neće većinski ostati u interesnoj sferi Zapada - objašnjava naš sagovornik i naglašava:

- U pitanju su mnogo veći i važniji interesi Zapada od interesa Dragana Čovića, HDZBiH i Republike Hrvatske. Hrvatska i njeni čelnici sistemski produciraju u evropskim krugovima sumnju prema muslimanima i opasnost od njih. Sjetimo se historije i do čega je dovelo produciranje sumnje prema Jevrejima – Holokausta.

VEZANI TEKST - Novi detalji: Postoje tri "non-papera" o BiH u kojima direktno učestvuje Slovenija

Bećirović otkriva zašto se Pahor toliko "zauzima" za BiH.

- Pahor od decembra ove godine ostaje bez posla, završava mu se drugi mandat predsjednika Slovenije. Zbog toga koristi svaku priliku da se predstavi kao prijatelj Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i kao odličan poznavalac prilika u regionu. U Briselu je lobirao da postane specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan. Tu ulogu ima zasada Miroslav Lajčak. U tome nije uspio, jer je mandat Lajčaku produžen prošli mjesec na još dvije godine.

Izjava o dodjeli kandidatskog statusa BiH "preko reda" u najmanju ruku je neozbiljna pošto se znaju procedure unutar EU. Prije nekoliko dana i sam Lajčak
je rekao, da EU nema strategiju za Zapadni Balkan i da ne zna šta će sa tom regijom. Projekat „non-paperi“ upravo je članovima Predsjedništva BiH razotkrio
Borut Pahor. Odmah su reagirali Šefik Džaferović i Željko Komšić i tome se žestoko suprotstavili - ističe on.

Podsjeća i na "non - paper".

VEZANI TEKST - Janšine afere: Od hapšenja '88, šverca oružja, "pozajmica" od Prijedorčanke, do "non-papera"

- Pahor je u osnovu bio glasnik Janeza Janše, da se ta ideja istestira. Pogledajte slijed događaja, koji potvrđuju postojanje „non-papera“. Osovina zla djeluje protiv BiH. Ne zaboravimo obavještajnu operaciju „Kula“, koja se odvija i koordinira iz Budimpešte. Zasad je njena najveća žrtva federalni premijer Fadil Novalić, koji je na braniku rušenja ekonomskog sistema Federacije BiH, jer se u njoj odvija više od tri četvrtine ekonomskih tokova u državi i da srušite BiH morate srušiti ekonomski sistem u Federaciji BiH.

Obavještajna operacija „Kula“ se proširila i na člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Dakle, u izbornoj kampanji bit ćemo svjedoci žestokih udara te obavještajne operacije prvenstveno na Fadila Novalića i Željka Komšića. Pahor je političar tipa „svačiji kum, ničiji prijatelj - poručio je Bećirović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.