open-navfaktor-logo
search
Zovu ga "mini Orban"
Janšine afere: Od hapšenja '88, šverca oružja, "pozajmica" od Prijedorčanke, do "non-papera"
Prošao je put od uvjerenog komuniste preko liberalnog disidenta, do ksenofobnog desničara kojem je uzor po stilu vladanja mađarski premijer Viktor Orban.
22.04.2021. u 18:31
get url
text
get url
text

On je Janez Janša, aktuelni slovenački premijer, koji je posljednjih dana uzburkao i oživio duhove prošlosti ne samo na Balkanu, već i u Evropskoj uniji, "non-paperom" koji je upravo on prema tvrdnjama pojedinih evropskih zvaničnika i slovenačkih novinara dostavio u Brisel.

I dalje se nagađa da li je Janša autor "non-papera" o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu ili je pak ovaj nezvanični dokument nastao na relaciji Ljubljana - Budimpešta uz pomoć određenih desničarskih krugova unutar Evropske unije.  

VEZANI TEKST - Ovo je dokument o podjeli BiH za kojim traga čitav Balkan, gdje su nove granice

Njegova politička karijera duga je više od tri decenije, te ga mnogi nazivaju i "političkim dinosaoruom ili metuzalemom".

Sada već davne 1988. godine, prema pisanju medija, uhapšen je kao komentator slovenačkog magazina "Mladina" u akciji tadašnje Državne službe sigurnosti zajedno sa urednikom unutrašnje politike Davidom Tasičem i zastavnikom JNA Ivanom Borštnerom. Četvrtog, glavnog urednika Mladine Franca Zavrla nisu uspjeli uhapsiti. Oni su se tada dokopali dokumenata koji su govorili o mogućoj intervenciji JNA ako u Sloveniji dođe do građanskih nemira i demonstracija i objavili ih.

Nakon ovih hapšenja uslijedili su protesti poznati kao "Slovenačko proljeće", koji su bili jedan od ključnih događaja u procesu raspada Jugoslavije. Demonstranti su tražili demokratske promjene i političke reforme u državi kojoj se već nazirao kraj. Vojni sud je tada Janeza Janšu, i pored žestokih pritisaka javnosti, u montiranom procesu osudio na 18 mjeseci zatvora. Prema nekim inoformacijama koje su tada kolale u javnosti, cijela afera je osmišljena kako bi se spriječila Janšina kandidatura za predsjednika Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

U zatvoru je proveo pola godine, a nakon izlaska na slobodu brzo je napredovao u politici. U periodu od1990. do 1994. godine bio je ministar odbrane Slovenije, uključujući vrijeme desetodnevnog rata 1991, nakon kojeg je JNA napustila Sloveniju. U to vrijeme bio je jedan od predvodnika Slovenačke teritorijalne odbrane.

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) postao je 1993. i na toj funkciji se održao do danas.

Premijer je prvi put postao 2004. godine, neposredno nakon što je Slovenija postala članicom Evropske unije. Janšin prvi premijerski mandat bio je obilježen revanšizmom i istragama koje su imale političku pozadinu. U to vrijeme je u Hrvatskoj premijer bio Ivo Sanader. Prema pisanju hrvatskih medija, kasnije se saznalo, da su Janša i Sanader dogovarali incidente u Piranskom zaljevu, koje bi onda koristili u unutrašnjopolitičke svrhe podizanjem nacionalističke histerije.

Svoje ime stvorio je kao novinarski disident, ali kada se dočepao vlasti, krenuo je u gušenje slobode govora i pritiscima na medije. Nakon što je na finskoj javnoj televiziji optužen za korupciju u nabavci oklopnih vozila kompanije "Patria" za potrebe Slovenske vojske, izgubio je izbore, a za poraz je optužio medije i ljevicu da mu podmeću.

VEZANI TEKST - Edi Rama o "non-paperu": Mapa o prekrajanju granica postoji, vidio sam je

U ovoj aferi pravosnažno je osuđen na dvije godine zatvora, ali je Ustavni sud Slovenije poništio presudu. Slučaj je na kraju otišao u zastaru. Janša se teretio da je kao premijer u prvom mandatu, započetom 2004. godine, od "Patrijinih" posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska firma dobije posao opremanja Slovenske vojske oklopnim vozilima, vrijedan 278 miliona eura. U zatvoru je proveo ukupno 176 dana.

Jedan bivši agent slovenačke vojno-obavještajne službe je u martu 2011. optužio Janšu da je tokom raspada Jugoslavije kada je vršio dužnost ministra odbrane Slovenije, bio uključen u krijumčarenje oružja.

Janšu je za šverc oružjem optužio i ugledni istraživački austrijski novinar Richard Schneideru svojoj knjizi "Šta nam možete", gdje je naveo da je Janša uzimao proviziju od 250.000 dolara po brodu za oružje koje je išlo u Republiku Hrvatsku i Republiku BiH, što je on odbacio kao laž.

Radi se podsjećanja radi, o aferi o prodaji oružja Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini iz slovenačkih skladišta JNA. Oružje je plaćeno, ali novac nikad nije stigao u slovenački budžet. Nikad nije ni utvrđeno na čijim je računima novac završio i ko se tada obogatio.

Na premijersko mjesto vratio se na izborima 2012. godine. Nakon manje od dvije godine drugog premijerskog mandata, podnio je ostavku ponovo zbog korupcijske afere. Tada nije mogao objasniti odakle mu na računu 240.000 eura.

VEZANI TEKST - Džaferović razgovarao s Janšom: Onemogućiti u startu priču o podjelama BiH

Slovenački mediji su pisali o povezanosti mladeži Janšine Slovenske demokratske stranke s neonacističkom grupom Krv i čast. Novinarka Dela koja je otkrila spomenutu vezu Anuška Delić optužena je 2013. godine zbog posjedovanja vojnih tajni.

Medij su tada pisali da je SDS primio finansijsku pomoć medijskih kompanija povezanih s Orbanom, ali je Janša takve informacije okarakterizirao, po običaju, kao fake news.

Za juriš na treći premijerski mandat Janša je odabrao slogan "Ja sam Slovenac", a glavna motivacija mu je bila navodno osveta svima zbog progona u aferi "Patria".

U januaru 2018. godine, njegova stranka koja je već mjesecima bila u fokusu političkog skandala, objavila je da su raskinuli kreditni ugovor prema kojem je od privatne poduzetnice iz BiH trebala u tri tranše dobiti 450.000 eura za troškove izborne kampanje na parlamentarnim izborima sredinom godine i lokalnim izborima na jesen te godine. 

Janšin SDS naveo je tada da je raskinuo ugovor s poduzetnicom iz Prijedora Dijanom Đuđić, te njenoj firmi vratio već primljenih 150.000 eura. Ona je u Sloveniji poslovala preko više bankovnih računa, od kojih joj je jedan zatvoren 2017. godine, navodno zbog nejasnih novčanih transakcija i sumnje da je upletena u mrežu preduzeća koja su preko nje izbjegavala plaćanje PDV-a.

U martu ove godine istražitelji slovenačkog Nacionalnog istražnog ureda (NPU) pretresli su 23 kuće na području mariborske i koparske policijske uprave u privatnim i poslovnim prostorijama i provode druge operativne radnje. Paralelno sa aktivnostima u Sloveniji, trajali su pretresi kuća u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Pretresi u tri države: Slovenci istražuju fantomske firme Janšinog savjetnika Roka Snežiča u BiH

U centru istrage bio je porezni savjetnik Rok Snežič, koji je od sigurnosnih službi BiH označen kao prijetnja po nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje, nakon čega je krajem prošle godine napustio BiH, kako ne bi bio prisilno deportovan. Javnost ga je upoznala tokom afere u vezi s kontroverznim zajmom za SDS u iznosu od 450 hiljada, koji je stranka Janeza Janše dobila preko Prijedorčanke Dijane Đuđić. Rok Snežič dvostruki je doktor prava i Janšin porezni savjetnik.

Nijedan evropski premijer ne vodi tako ogorčeni tviteraški rat protiv novinara kao Janša. Redovno napada domaće novinare, a i svaki kritički orijentirani članak iz instranstva o situaciji u Sloveniji pod njegovom vladom ocjenjuje ponekad ljutito, ponekad prezrivo, ali skoro uvijek s optužbom da se radi o lažnim vijestima.

Šef njemačkog ogranka Reportera bez granica (ROG) Christian Mihr, kazao je za DW, da se Janez Janša ponaša "kao neka vrsta mini-Trumpa". Slovenački premijer i ne krije svoje simpatije prema bivšem američkom predsjedniku, koji isto tako grubo ophodi s novinarima.

Janša se ipak najviše ugleda na mađarskog premijera Viktora Orbana, čiji medijski menadžeri investiraju u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. 

- U mnogo čemu to što radi Janez Janša podsjeća na mađarskog premijera Orbana - kaže Christian Mihr i pritom prije svega misli na Orbanov sve veći utjecaj i na slovenačke medije.

Otac Janeza Janše bio je slovenački domobran. I pored takvog backgrounda postao je član Komunističke partije već sa 17 godina, a političku karijeru je započeo 1982. godine kao predsjednik Općinskog odbora Saveza socijalističke omladine Slovenije (ZSMS) Grosuplje, općine u kojoj je odrastao. Tokom 80-ih honorarno je pisao za magazin Mladinu, a velikog odjeka imali su njegovi kritički tekstovi o karakteru JNA.

Mladina, veoma utjecajan slovenački magazin, koji i danas izlazi u ovoj državi, u svom posljednjem broju na naslovnici donosi karikaturu na kojoj Vučić, Janša i Plenković kao kuhari komadaju Bosnu i Hercegovinu i dijele krvave zalogaje. Naslov je "Non-pamet, greška gora od zločina". 

Janšinu politički karijeru obilježili su brojni skandali, korupcione afere, ali i pored toga on je i dalje jedna od vodećih i utjecajnijih političkih figura u Sloveniji. Jedini je slovenački političar koji je izabran u svaki saziv Slovenačkog parlamenta od osamostaljenja ove države 1991. godine.

Rođen je 17. septembra 1958. u Ljubljani. Na Fakultetu za sociologiju, politologiju i novinarstvo diplomirao je 1982. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.