open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Bećirović s ambasadorom Namoorom: Opredjeljenje BiH za hitno zaustavljanje ubijanja palestinskih civila u Gazi
Također, razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.
AUTOR: Faktor
23.04.2024. u 13:46
get url
text
Rezeq Namoora i Denis Bećirović
Rezeq Namoora i Denis Bećirović
FOTO: PBIH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas je, tokom razgovora sa ambasadorom Države Palestine u BiH Rezeqom Namoorom, istakao opredjeljenje Bosne i Hercegovine za hitno zaustavljanje ubijanja nedužnih palestinskih civila u Gazi, među kojima je i veliki broj djece i žena.
Kako je saopćeno iz Bećirovićevog kabineta, on je naglasio da podržava sve konstruktivne napore s ciljem mirnog okončanja sukoba na Bliskom istoku, uz poštovanje načela međunarodnog prava.
- Tokom razgovora s palestinskim ambasadorom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović izrazio je najiskrenije saučešće porodicama žrtava, narodu Palestine i predsjedniku Države Palestine Mahmoudu Abbasu zbog brojnih nevinih žrtava u Gazi.
Ambasador Države Palestine u BiH Rezeq Namoora zahvalio se predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću na moralno ispravnoj politici, te je rekao da narod Palestine cijeni njegove odgovorne stavove - navedeno je u saopćenju.
Također, razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.
- Bećirović je poručio da je važno usvojiti rezoluciju kako bi se, između ostalog, zaštitila istina o genocidu u Srebrenici. 
Tokom razgovora ukazano je i na važnost Rezolucije OIC-a usvojene 2011. godine na 39. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Astani kojom su pozvane članice ovog tijela da 11. juli obilježavaju kao Dan žalosti. Taj poziv je dodatno naglašen i na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Islamabadu 2022. godine kada je usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini - naglašeno je u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.