open-navfaktor-logo
search
Penzionisan
Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog napada 7. oktobra
AUTOR: Anadolija
22.04.2024. u 11:33
get url
text
Aharon Haliva
Aharon Haliva
FOTO: Screenshot/IPS
Aharon Haliva, šef izraelske vojne obavještajne službe, podnio je ostavku zbog neuspjeha da predvidi napad Hamasa 7. oktobra. 
Haliva je prvi visoki dužnosnik koji je odstupio sa dužnosti zbog neuspjeha u vezi Hamasovim napadom 7. oktobra prošle godine.
U svom pismu o ostavci upućenom načelniku štaba general-potpukovniku Hertzlu Haleviju, Haliva je navodno izjavio:
- Sa autoritetom dolazi i velika odgovornost. Obavještajni odjel pod mojim vodstvom nije ispunio zahtjeve svoje misije.
Nakon njegove objave, vojska je u saopćenju navela da je Haliva penzionisan.
- U saradnji sa načelnikom Generalštaba i uz odobrenje ministra odbrane, general-major Aharon Haliva će završiti službu i povući se iz IDF-a (vojske) nakon imenovanja njegovog nasljednika kroz pedantan i profesionalan proces selekcije - objavio je izraelski dnevnik The Jerusalem Post.
Ovo označava prvu zvaničnu ostavku visokog čelnika u Izraelu, posebno unutar vojske, usred tekućih zahtjeva unutar izraelskog društva da se vojni i politički zvaničnici smatraju odgovornim za neuspjeh u otkrivanju i odgovoru na iznenadni napad koji je Hamas izveo prije šest mjeseci.
Izrael je napadao Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine.
Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine premašio je 34.000.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.