open-navfaktor-logo
search
Direktor instituta
Bećirović: U BiH se šuti na izgradnju ruske baze; za rješenje krize ključan problem je korupcija u EU
Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani, u razgovoru za Faktor ističe kako je Rusija u ofanzivi kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.
18.11.2021. u 12:40
get url
text

VEZANI TEKST - Planirani aerodrom u Trebinju nema ekonomsku isplativost, pista će služiti ruskoj vojsci?

- IFIMES je u svojim aktuelnim analizama u pogledu posljednjih dešavanja apostrofirao dvije ključne stvari. Da je započeta izgradnja ruske baze u BiH i da je prebačen Ruski humanitarni centar iz Niša u BiH, te da postoji korupcija u Evropskoj uniji i američkim strukturama koje se bave BiH.

Ruska ambasada u Sarajevu je reagirala na naše analize, ali nije ništa demantirala, posebno u vezi sa formiranje ruske vojne baze i uloge sadašnjeg ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova. Nisam primijetio da su se zvanični organi BiH oglasili oko postavljanja ruske vojne baze ili da su te informacije privukle veću pažnju u BiH - kazao je Bećirović.

Komentarisao je i činjenicu da se američki diplomata Matthew Palmer, aktuelni specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za izbornu reformu u BiH, nalazi na listi kontakata Privredne komore Srbije.

VEZANI TEKST - Otkud Matthew Palmer na listi kontakata Privredne komore Srbije tokom lobiranja u SAD-u?

- Mi iz instituta mislimo da su ovo samo "površinske informacije" koje destabiliziraju procese koje vodi međunarodna zajednica, posebno SAD. Ključna korupcija je unutar EU i o tome postoje dokazi. Ne znam ko želi diskreditirati Palmera, ali institut smatra da on treba nastaviti svoju misiju, iako je promjena izbornog zakona težak izazov i ne smije se dozvoliti da hrvatska HDZ-ovska politika uspije u razgradnji BiH, tako što bi dobila ukinutu tzv. HR Herceg-Bosnu.

Ključno pitanje je uloga Rusije u BiH, a ne SAD. Zbog toga je vrlo čudno da se loptica prebacuje na američke pregovarače u ovoj fazi kada američki državni sekretar Antony Blinken jasno prijeti Miloradu Dodiku sankcijama.

Opet napominjemo da korupcije ima i u američkim strukturama, uključujući i ambasadu u Sarajevu i o tome smo progovorili prvi, prije ovih informacija, koje su sada dokaz o sukobu interesa američkog pregovarača - ističe Bećirović.

VEZANI TEKST - Politico: Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi favorizira Srbiju

Dotakao se i navoda pojediniih europarlamentaraca da je Mađar Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje i susjedstvo, favorizirao Srbiju na putu ka EU.

- Treću stvar koju je IFIMES apostrofirao u posljednje vrijeme je kriminalno-obavještajno podzemlje, koje destabilizira BiH i Sjevernu Makedoniju na čelu sa Viktorom Orbanom, Janezom Janšom, Sebastianom Kurzom, Andrejom Plenkovićem, Bojkom Borisovim, Miroslavom Lajčakom i mogli bi još nabrojati.

Zbog toga ništa nije iznenađujuće, jer su ulozi veliki. Pored Rusije i dio EU učestvuje u podrivanju BiH i opet ću reći, da bi u eventualnom sukobu najveći gubitnici bili  Republika Srpska i Srbija, a eventualni sukob bi zahvatio cijelu EU, pa i šire.

Pogledajte izjave i stavove pojedinih evropskih zvaničnika u pogledu sankcija pojedinim političarima u BiH i vidjet će te ko spada u koruptivnu mrežu ili sarađuje sa njom, uključujući i Delegaciju EU u Sarajevu na čelu sa Johannom Sattlerom - smatra on.

VEZANI TEKST - Njemačka od Brisela zatražila prijedlog sankcija protiv zvaničnika RS-a, Mađarska protiv

Ističe kako eventualne promjene granica automatski znače sukobe.

- Ako neko misli da može podijeliti BiH bez rata, onda je on zlonamjeran i kriminalac, jer svakome je jasno da promjene granica, pogotovo na Balkanu, uvijek su završavale ratovima.

Dodik treba biti smijenjen uz NATO asistenciju i stvari će se za neko vrijeme posložiti. Postoje pravni i drugi formalni uvjeti i kapaciteti za to. Očigledno da Rusija gura Dodika u sukob i teško se vidi izlaz iz postojeće situacije. Ako Zapad to ne uradi, onda je ruski suučesnik u mogućem novom ratu u BiH - podvlači naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.