open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
Begić: Zaustavljene dopune Krivičnog zakona kojim je trebalo kažnjavati narušavanje suvereniteta BiH
Dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim je predviđeno kažnjavanje narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine, praktično su zaustavljene danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
24.05.2023. u 14:49
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD opet protiv kažnjavanja narušavanja suvereniteta BiH

Na dnevnom redu današnjeg nastavka sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH bilo je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije ovog doma o dopunama Krivičnog zakona koje su predložili zastupnici Demokratske fronte. 

S obzirom da je ova komisija po drugi put dala negativno mišljenje, glasovima SNSD-a i HDZ-a, zakonodavna procedura se obustavlja.

- Imajući u vidu da je ovo već drugi put da komisija dostavlja negativno mišljenje i imajući na umu odredbe Poslavnika o radu doma, to bi značilo da je ovaj prijedlog zakona danas zaustavljen. I mi kao Klub zastupnika Demokratske fronte ćemo razmotrititi naredne aktivnosti i korake. Ovo kako je predloženo zakonom je potreba BiH. Formirana je radna grupa koja priprema nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona i gledat ćemo da putem svih mehanizama pokušamo doći do rješenja koje je po našem mišljenju potrebno u ovom momentu - istakao je Zlatan Begić, zastupnik DF-a, izrazivši negodovanje zbog ovakvog načina rada i mišljenja nadležne komisije.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, koji je i član Ustavnopravne komisije, naglasio je da ostaje nejasno zašto su bili protiv oni članovi komisije koji su glasali protiv i koji su to principi, po njihovom stavu, prekršeni.

Naglasio je da će i danas glasati protiv negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.