open-navfaktor-logo
search
Problemi u Sindikatu BiH
Bektić: Spremni smo na kompromis za 17 radnika u SSSBiH koji mjesecima ne primaju plaće, ali moraju raditi
U Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) 17 uposlenika već mjesecima ne prima plaće, a razlog je što 12 granskih sindikata već nekoliko godina ne uplaćuje članarine Sindikatu i za to duguju više od 800.000 KM.
23.11.2021. u 14:17
get url
text

Članarinu ne plaćaju jer je za njih sadašnji predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović nelegalno izabran 2019. godine. Podsjećamo, SSSBiH sada ima dva predsjednika, Selvedina Šatorovića koji ima pečat Sindikata i Mevludina Bektića oko kojeg je okupljeno više od 85 posto granskih sindikata.

Neplaćanjem članarine htjeli natjerati drugu stranu da sjedne za sto 

Ni Šatorović niti Bektić nisu upisani u Ministarstvu odbrane BiH kao ovlaštena osoba za zastupanje.

Bektić za Faktor kaže kako su više puta inicirali rješavanje problema 17 uposlenika, da se iznađe kompromisno rješenje, da im se isplaćuju plaće, ali naglašava kako te plaće moraju i zaraditi.

- U grupaciji sindikata koje predstavljam je 85 posto članstva, pa čak i više, ali nebitno, da se ne bavimo brojkama. Na relaciji dvije struje u Sindikatu BiH je došlo do tužbi i predstavnik Sindikata neće biti upisan u Ministarstvu pravde BiH dok se ne završi sudski postupak, ne donese presuda. Samim tim mi nemamo ni legalnu osobu koja može raspolagati finansijama u Sindikatu BiH. U pokušaju vraćanja dijaloga, sindikalci su donijeli odluku da prestanu plaćati članarinu kako bi natjerali drugu stranu da sjedne za sto i da se ovo pitanje riješi u Savezu kako bismo došli do konkretnog rješenja, ali do danas dogovora nema - govori nam Mevludin Bektić, predstavnik većeg broja granskih sindikata SSSBiH.

Osvrnuo se na 14 mjeseci neisplaćivanja plaća za 17 uposlenika Sindikata BiH.

- Zaista je teško pitanje šta uraditi, na koji način pomoći tim radnicima. Oni su nam se obraćali više puta i tri puta je pokušan sastanak sa drugom grupacijom sindikata. Međutim, oni se nikada nisu pojavili na sastanku. Možda je zavedena nekakva prijetnja, mobing, da sa nama ne kontaktiraju uz prijetnju da će dobiti otkaz, da neće uopće dobiti plaće. Mi smo željeli da uđemo u razgovor kako bismo pomogli radnicima. Očito da nećemo moći to riješiti kroz zakonska rješenja koja su u Savezu jer tamo niko nema ingerenciju, nije legitiman, u oblasti platnog prometa. Ponovo smo zakazali sastanak krajem mjeseca, pozvali smo drugu stranu, ako mogu tako reći, drugu struju, da dođu i da probamo riješiti status tih zaposlenika - govori nam Bektić.

Kaže kako im nije namjera kršiti prava radnika.

VEZANI TEKST - Šta se događa u SSSBiH, zašto uposlenici 14 mjeseci nemaju plaću?

Igre bez granica 

- Nama je želja i namjera da prije svega u Savezu ne kršimo prava radnika, da imaju pravo na plaću i naknadu, s tim da radnici moraju dolaziti na posao. Koliko znam, tamo većina radnika ne dolazi uopće na posao i tu je sada opet jedna anarhija napravljena jer kolega Šatorović ne dolazi na posao. Oni su uzurpirali zgradu, uzeli ključeve, sve i pečate, da bi oni raspolagali Savezom. Mi smo sada autsajderi, ali želimo pomoći radnicima na bilo koji način, pa ćemo 30. novembra održati zajedničku sjednicu ako je ikako moguće da se nađe rješenje za te ljude. Pozivamo i uposlenike da dođu na sastanak, ali i ove druge kolege, da budu prisutni predstavnici sve 24 članice - govori Bektić.

Potvrdio je da su sindikati tuženi zbog neplaćanja članarine SSSBiH.

- Tačno je to, tužba stoji. I kada smo se god pojavili na ročištu, gospoda s druge strane ne dođe. To je nevjerovatno otezanje ovog sudskog procesa. Imali smo za 11. novembar zakazano ročište, ponovo se nije pojavio niko sa druge strane Sindikata. Svi predsjednici sindikata su došli koji su tuženi, njihov advokat ne zna ni gdje su ovi drugi. To je jedan neozbiljan pristup, deklarativno se zalažu, a mi želimo to riješiti i svi moji predsjednici su se odazvali, došli na ročište, a ovi se nisu pojavili. Zakazano je novo ročište za 22. januar. Ovo su jednostavno igre bez granica - kazao je Bektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.