open-navfaktor-logo
search
Sindikalisti
Bektić: Tražimo održavanje sjednice ESV-a na kojoj će Vlada FBiH predočiti mjere kao odgovor na inflaciju
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritorij Federacije BiH gdje su patneri Vlada Federacije BiH, Udruženje poslodavaca FBiH i Savez samstalnih sindikata BiH, već mjesecima nisu održali sjednicu.
14.11.2022. u 07:17
get url
text

Posljednja je bila 15. jula i ona je prekinuta jer nije bilo dogovora o visini minimalne plaće u Federaciji BiH.

VEZANI TEKST - Bektić: Kolegij ESV-a nije održan, nije bilo volje za zakazivanje nastavka sjednice o minimalnoj plaći u FBiH

"Vidjet ćemo kako će se očitovati Vlada FBiH, odnosno, premijer"  

Mevludin Bektić koji predstavlja Sindikat BiH u pregovorima (okuplja 17 granskih sindikata) za Faktor kaže kako zbog predizborne kampanje, a potom i izbora nije bilo sjednica ESV-a za FBiH, ali da već insistiraju da se sjednica održi do kraja godine. Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe minimalna plaća i mjere Vlade FBiH zbog inflacije koja je najviša u regionu.

- Svaka sjednica ESV-a je bila otkazana pred izbore i sada se čeka konstituisanje nove Vlade FBiH, odnosno, vlasti na federalnom nivou. Ja sam uputio inicijativu prema Federalnoj vladi i Udruženju poslodavaca FBiH da se održi sjednica do kraja godine, nevezano za konstituisanje vlasti. Poslodavci su za to, a vidjet ćemo kako će se očitovati Vlada FBiH, odnosno, premijer. Nezaobilazna tema će biti minimalna plaća u FBiH, ali želimo i da vidimo koje je mjere Vlada FBiH planirala kao odgovor na visoku stopu inflacije od 18 posto, šta predviđa da uradi do kraja godine - govori nam Bektić.

Podsjeća da bi se sa 1. januarom 2023. trebala donijeti odluka o minimalnoj plaći koja je sada 543 KM.

"Tražit ćemo povećanje cijene rada uopće"

- Početkom naredne godine bi trebalo u svakom slučaju da se dogodi usklađivanje najniže plaće sa inflacijom, odnosno, realnim potrebama radnika. Tu ćemo temu otvoriti na narednoj sjednici ESV-a. Smatramo da bi trebalo da iznosi 65 posto od prosječne plaće u FBiH, ali i to je naravno nedostatno u odnosu na stepen inflacije.

Ma tražit ćemo povećanje cijene rada uopćeno, ne samo najniže. Sve sam poduzeo da se održi još jedna sjednica ESV-a do kraja ove godine, a sada je do ostalih socijalnih partnera. Možda ćemo morati čekati konstituisanje Vlade FBiH kako bi nastavili rad na socijalnom dijalogu - rekao nam je Bektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.