open-navfaktor-logo
search
Osude
BH novinari o upadu u Faktor: Napadi na novinare, medije i slobodu izražavanja ne smiju se tolerisati
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili upad u redakciju portala Faktor.ba te prijetnje novinarima i urednicima tog portala, zbog objave teksta o paljevini automobila i pucnjavi u sarajevskom naselju Vraca.  
15.04.2020. u 16:05
get url
text

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima ističu kako su napadi i pritisci na novinare koji profesionalno rade svoj posao neprihvatljivi u demokratskom društvu i predstavljaju ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara.

U saopćenju iz Udruženja BH odato je priznanje na brzoj i profesionalnoj reakciji MUP-a Kantona Sarajevo tokom podnošenja prijave o napadu na redakciju Faktora.

Također, apeluje se na parlamentarne zastupnike u oba bh. entiteta, Distriktu Brčko i na državnom nivou da što prije usvoje izmjene i dopune krivičnih zakona kojima bi se pooštrila kaznena politika kada je riječ o napadima na novinare.

VEZANI TEKST - Upad u prostorije Faktora: Prijetnje zbog teksta o paljevini automobila i pucnjavi na Vracama

- Sve veći broj fizičkih i verbalnih napada i prijetnji novinarima i novinarkama, koji Bosna i Hercegovina bilježi iz godine u godinu, predstavlja direktnu posljedicu nekažnjavanja ili relativno blagih sankcija prema napadačima. Nadležna tužilaštva i sudovi svoj posao moraju raditi profesionalno, efikasno i u zakonskom okviru koji će poslati jasnu poruku svima da se napadi na novinare, medije i slobodu izražavanja neće i ne smiju tolerisati - poručuju iz UO Udruženja/udruge BH novinari.

Podsjećamo, dvije žene su 14. aprila neovlašteno ušle u prostorije portala, te uz direktne prijetnje i psovke upućene članovina redakcije, zahtijevale da se pomenuti tekst ukloni. Potom je i muškarac, o kojem je pisao portal, pozvao telefonom redakciju tražeći da se tekst ukloni i prijeteći da će doći u prostorije Faktora sa svojim advokatom. Riječ je o osobi koja je odranije poznata policijskim organima i osuđivana za različita kriminalna djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.