open-navfaktor-logo
search
Prijavljeno policiji
Upad u prostorije Faktora: Prijetnje zbog teksta o paljevini automobila i pucnjavi na Vracama
Nakon što je Faktor jutros objavio vijest da je u sarajevskom naselju Vraca došlo do paljevine automobila, a nakon toga i pucnjave u kojoj su oštećena dva vozila, našim novinarima upućene su prijetnje, koje su prijavljene policiji Kantona Sarajevo.
14.04.2020. u 18:56
get url
text

Naime, iz više izvora bliskih MUP-u Kantona Sarajevo potvrđeno nam je da vozilo koje je tokom noći sa ponedjeljka na utorak zapaljeno na Vracama koristi A. S., odranije dobro poznat policiji i pravosnažno, na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, osuđen na pet i po godina zatvora zbog rukovođenja organiziranom grupom razbojnika. Faktor je na osnovu takvih provjerenih informacija objavio tekst.

VEZANI TEKST - Saznajemo: Osuđenom vođi razbojničke grupe na Vracama planuo automobil, uslijedila pucnjava

Nedugo potom uslijedili su pritisci da se tekst ukloni, a onda i prijetnje.

Najprije se redakciji Faktora, putem našeg zvaničnog Facebooka, obratila M. A., koja je u srodstvu sa S. A., prijeteći tužbom zbog objavljenih informacija, tvrdeći da su nestinite, te negirajući da je uopće došlo do upotrebe vatrenog oružja.

Nedugo potom, u prostorije Faktora, bez naše saglasnosti "upada" M. A. u pratnji još jedne osobe (koja nije advokat), te povišenim tonom, upućujući prijetnje i psovke našim uposlenicima koji su se u tom trenutku zatekli u redakciji, traži da se tekst ukloni, ponavljajući kako informacije koje smo napisali nisu istinite, te ponovo negira da je bilo upotrebe vatrenog oružja. 

Novinari su više puta insitirali da M. A. i žena koja je bila u njenoj pratnji napuste naše prostorije te da nam se obrate putem e-maila. Na izlasku iz redakcije M. A. je upirući prstom u našu novinarku zaprijetila: "Dobro sam te zapamtila, vidjet ćemo se mi još na ulici".

Potom je S. A. lično zvao na redakcijski telefon, tražeći također da se tekst ukloni i prijeteći da će doći u prostorije Faktora sa advokatom. Do momenta objave ovog teksta Faktoru se nije obratio advokat.

Faktoru je, međutim, što zvanično, što nezvanično, iz MUP-a KS potvrđeno da jeste bilo upotrebe vatrenog oružja, kao i da spomenuto vozilo koristi upravo osoba čije smo puno ime i prezime prvobitno objavili, odnosno da su naša saznanja provjerena i istinita.

VEZANI TEKST - MUP KS zvanično o paljevini i pucnjavi u naselju Vraca

Shvativši ove prijetnje vrlo ozbiljno, budući da dolaze od osobe bliske osuđeniku, mi smo ih i prijavili Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, te uz prijavu dostavili dokaze sa kojima raspolažemo. 

Nakon naše prijave u vezi s "upadom" u redakciju i upućenim prijatnjama, MUP KS je brzo reagirao te je policijska patrola došla u naše prostorije, a potom su i u cijelosti profesionalno postupili tokom podnošenja prijave u prostorijama Uprave policije.

Postavlja se pitanje šta osoba koja je pravomoćno osuđena zbog rukovođenja kriminalnom grupom koja je odgovorna za 128 krivičnih djela, između ostalog i za pucanje na policiju, radi na slobodi, a samim tim ima i mogućnost da vrši pritisak na medije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.