open-navfaktor-logo
search
Ko opstruira
Birokratske igre oko ulice Ivice Osima: Ko je kriv što proces traje mjesecima, koje još papire traži Elvis Vreto?
Vijećnik u Općini Novo Sarajevo Srđan Srdić optužio je Komisiju za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo da opstruiraju preimenovanje Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima. Član Komisije Elvis Vreto tvrdi da njima nije dostavljena kompletna dokumentacija.
23.02.2023. u 18:16
get url
text

- Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo nije prihvatila prijedlog OV Novo Sarajevo da se ulica Zvornička preimenuje u "Bulevar Ivice Osima", a istovremeno na današnjoj Sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, aktuelna većina je dodijelila priznanje "Plaketa Grada Sarajeva" Vincentu Tanu! Što se mene lično tiče, od danas više nikad neću učestvovati u odabiru imena, naziva i sve slično tome! Ovo je užas šta radite od Sarajeva - napisao je Srdić.

Član Komisije Elvis Vreto tvrdi da iz OV Novo Sarajevo nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju, te da su Komisiji dostavili samo usvojenu inicijativu, što prema njegovim riječima, nije dovoljno.

VEZANI TEKST - Od koga zavisi mijenjanje naziva ulica u Sarajevu i ko o tome odlučuje?

- Mi smo podržali tu inicijativu i uputili je u OV Novo Sarajevo na dopunu. Oni su to nama poslali samo na jednom papiru. Mi smo im dali upute i oni trebaju prema tome da postupe. Mi svi znamo ko je Ivica Osim i kakav je njegov značaj. Ovaj postupak treba dovesti do kraja kako treba. Zaista me čudi ovakva reakcija - rekao nam je Vreto.

Srdić tvrdi da je od OV Novo Sarajevo zatražen i stav mjesne zajednice, te naglašava da je poznato da je Općina Novo Sarajevo već godinu dana bez mjesnih zajednica, odnosno bez savjeta.

- Stav sigurno neće dobiti još zadugo jer samo Bog zna kada će se izabrati novi savjet Mjesne zajednice - smatra Srdić dodajući da to automatski znači da i Vreto učestvuje u blokiranju preimenovanja ulice.

Na pitanje o kojim mjesnim zajednicama je riječ, Srdić kaže da se radi o mjesnim zajednicama Trg Heroja i Grbavica 2.

- Oni su imali devet mjeseci da riješe ovo pitanja. Komisija u kojoj je Vreto nije imala kvorum tokom prethodnog mandata, zato i nisu mogli ništa usvojiti - rekao nam je Srdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.