open-navfaktor-logo
search
Situacija eskalirala
Bitka za vlast u Banovićima, izbila tuča pred zgradom Općine
Pred zgradom Općine Banovići jutros je došlo do nasilja, odnosno tuče. Kako su i najavili, nova većina u Općinskom vijeću koja broji 14 vijećnika, najavila je za danas u osam sati ujutro, ulazak u prostorije Stručne službe Vijeća, koje se nalaze u zgradi Općine.
31.07.2023. u 08:16
get url
text

Istakli su da, ukoliko budu fizički spriječeni, da će morati "primijeniti pravo na samopomoć u očuvanju prostora Općinskog vijeća, gdje može doći do eskalacije i incidenta širokih razmjera". Obavijest o onome šta planiraju vijećnici su dostavili policiji, tužilaštvima, stranim ambasadama, državnim i federalnim institucijama i medijima.

Jutros se pred zgradom Općine okupila i grupa pristalica aktuelnog načelnika Banovića Bege Gutića. Krenulo je naguravanje, poslije čega je izbila i tuča. Na mjestu događaja su i policijske snage.

FOTO: J. Bojić

Pozlilo je jednoj ženi, odvezla je Hitna, još jedna se žali da joj je povrijeđena ruka.

Policija i specijalci i dalje stoje ispred okupljenih koji podržavaju Gutića. Vijećnici nove većine stoje pored stepenica iza kordona.

Nova većina u Općinskom vijeću Banovići, koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, na sjednici održanoj 6. jula, usvojila je inicijativu o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Bege Gutića. Tada je usvojena i odluka o raspisivanju referenduma, po kojoj će se građani Banovića izjasniti o opozivu načelnika 5. avgusta. Od te sjednice prošlo je više od 20 dana, a odluke koje su donijeli još nisu ovjerene pečatom, stoga ne mogu biti provedene.

FOTO: J. Bojić

Nova većina tvrdi da su prethodnih dana čekali asistenciju policije koja bi im omogućila da uđu u zgradu Općine gdje su smještene prostorije Stručne službe Općinskog vijeća Banovići. Ističu da naredba općinskog načelnika Bege Gutića, kojom onemogućava rad zastupničkog tijela lokalne zajednice predstavlja udar na ustavni poredak BiH.

Načelnik Gutić je u više navrata isticao da odluke koje je donijelo 14 vijećnika, na sjednici koju su sami sazvali, nisu legalne. Naime, predsjednik Općinskog vijeća Robert Lapčević sazvao je sjednicu Kolegija 3. jula, na kojoj je određeno da će naredna sjednica Općinskog vijeća biti održana 11. avgusta, a u dnevni red uvrštene su odluke vezane za opoziv načelnika, koje je inicirala nova većina, odnosno 14 vijećnika.

- Ja sam za 11. avgust zakazao sjednicu u skladu s propisima i zakonima i to je jedino validno. Sve ostalo što neko radi mimo zakona i propisa ne bih komentirao. Odluke koje je donijelo 14 vijećnika ne mogu biti ozvaničene, jer je prije toga sazvana sjednica Općinskog vijeća za 11. avgust - rekao je ranije Lapčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.