open-navfaktor-logo
search
Miloš Lučić i ostali
Bivši ministar za ljudska prava BiH negirao krivicu za zloupotrebu položaja
Detektor
14.03.2024. u 12:42
get url
text
Miloš Lučić s advokaticom Ninom Karačić-Brković
Miloš Lučić s advokaticom Ninom Karačić-Brković
FOTO: BIRN
Bivši državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić te Siniša Papaz, Dalibor Šehovac i Mirko Ristović negirali su krivicu za zloupotrebu položaja.
Optuženi Lučić je negirao krivicu i za pronevjeru u službi.
On je, prema optužnici, od maja 2020. do decembra 2022. sebi odobravao korištenje sredstava reprezentacije kako bi pribavio imovinsku korist, zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu za točenje goriva u različita vozila – koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, održavao vozila mimo odabranih i ovlaštenih servisa, te prisvojio elektronsku opremu Ministarstva za koju je lažno prijavio da je ukradena.
Prema navodima optužnice, Lučić je postupao protivno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva. Od Papaza je nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni u ugostiteljskim objektima, te ih preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim objektima, navodi se u optužnici.
Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva, Lučić je – koristeći službeni audi A6 – vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali Šehovac i Ristović, pa su na taj način prezentirali troškove koji se nisu desili i ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.
Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlasti, pričinio štetu za državni budžet u iznosu od 69.777 KM, navedeno je ranije iz Tužilaštva.
On je uhapšen u decembru 2022., a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra.
Početak suđenja bit će zakazan naknadno, piše Detektor.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.