open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Ristić i ostali optuženi za genocid u Srebrenici se izjasnili da nisu krivi
Detektor
14.03.2024. u 12:33
get url
text
Škola Grbavci u Orahovcu
Škola Grbavci u Orahovcu
Šesterica optuženih za genocid u Srebrenici, među kojima su visoki dužnosnici i pripadnici nekadašnje Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izjasnili su se pred Sudom Bosne i Hercegovine da nisu krivi.
Sutkinja Tanja Curović pitala je optužene da li razumiju optužnicu i krivična djela koja im se stavljaju na teret, što su potvrdili.
- Nisam kriv - rekao je prvooptuženi Lazar Ristić, što su ponovili i Mladen Mihajlović, Sreten Milošević, Dragoja Ivanović, Stanoja i Milorad Birčaković.
Oni se terete se da su – za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na području "Zaštićene zone Ujedinjenih nacija" Srebrenice, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade – svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.
Tužilaštvo BiH je ranije navelo da su optuženi učestvovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole "Grbavci" u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je ubijeno više od 800 žrtava, a tijela pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice. Curović je navela da će suđenje početi u zakonskom roku, piše Detektor.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.