open-navfaktor-logo
search
Kriza
Blinken jasno poručio: Dodik krši Ustav BiH i potkopava Dejton!
Američki državni sekretar Antony Blinken jutros je na svome zvaničnom profilu na Twitteru jasno poručio da Dodik potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlaštenja visokog predstavnika krši Ustav Bosne i Hercegovine i potkopava Dejtonski sporazum.  
08.07.2023. u 10:49
get url
text

- SAD podržava OHR, kao i suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine - dodao je Blinken u svojoj poruci.

Inače, posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, uoči učešća na međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum na panelu "Zapadni Balkan: Novi euroatlantski momentum", prokomentarisao je situaciju u regiji, posebno se osvrnuvši na krizu u Bosni i Hercegovini.

Escobar je Dodika nazvao najvećim Putinovim glasnikom i zaprijetio novim sankcijama ako RS odluči pokrenuti referendum o statusu tog entiteta te priznao da ga situacija u BiH u određenim dijelovima podsjeća na prijeratno stanje 1990-ih.

- Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu iz njenih šina koje je vode prema EU. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa - izjavio je Escobar novinarima u Hrvatskoj.

Američka ambasada u BiH prethodno je također osudila antiustavni potez Milorada Dodika. Poručili su kako Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, te da će nastaviti smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornima za svoje postupke.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je proteklog vikenda svojom odlukom stavio van snage posljednje zakone i odluke NSRS-a, ali je vlast u RS-u na čelu sa Dodikom pokazala da ne poštuje njegove odluke i nastavila udare na institucije države, OHR i Dejtonski mirovni sporazum.

Schmidt je, podsjetimo, nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se propisuje i zatvorska kazna za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Povodom posljednje krize u BiH sinoć je Sputnjik prenio informaciju kako je Rusija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija pokrenula pitanje "opasne situacije oko Ustavnog suda BiH".

Glasnoogovornik stalne misije Rusije pri UN-u Fjodor Stržižovski kazao je da je donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH "bez učešća Srba ili bilo kojeg drugog državotvornog naroda BiH put koji vodi ka uništavanju dejtonske strukture i, što je posebno opasno, ka potencijalnom sukobu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.