open-navfaktor-logo
search
Podnijeli inicijativu
Borci iz Zavidovića traže povećanje egzistencijalne naknade sa nivoa FBiH na šest KM i uvođenje boračkog dodatka
Ukoliko bi se egzistencijalna naknada povećala sa pet na šest KM, oni koji su bili recimo tri godine u Armiji RBiH imali bi mjesečno po 216 KM za razliku od sadašnjih 180 KM.
AUTOR: Autor: E.D.-Š.
22.03.2024. u 08:40
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sve je više boračkih udruženja u Federaciji koja traže uvođenje boračkog dodatka, ali i povećanje egzistencijalne naknade sa nivoa FBiH koju primaju nezaposleni demobilisani borci sa 57 i više godina, a koja iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani. Budžetom FBiH planirano je povećanje ovih naknada za cijelih 16 feninga po mjesecu provedenom u odbrani.
- Tražimo da se izmijeni član 22. Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica jer se sada egzistencijalne naknade koje se isplaćuju iz federalnog budžeta usklađuju prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena. To je tih 16 feninga po mjesecu, a mi tražimo da se egzistencijalna naknada sa pet povisi na šest KM po mjesecu provedenom u odbrani kako su povećali u kantonima - govori nam Ćašif Hasančić, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca 92-95 Zavidovići.
Svi kantoni su izmijenili propise i uvećali visinu egzistencijalnih naknada za branioce mlađe od 57 godina na šest KM radi ublažavanja lošeg socijalnog statusa ove populacije.
Iz ovog udruženja navode kako je sramotno i neprihvatljivo da kantoni budu iznad entiteta.
Ukoliko bi se egzistencijalna naknada povećala sa pet na šest KM, oni koji su bili recimo tri godine u Armiji RBiH imali bi mjesečno po 216 KM za razliku od sadašnjih 180 KM.
- Podnijeli smo inicijativu za povećanje naknade Parlamentu FBiH, Federalnom ministarstvu za boračka pitanja i Vladi FBiH. Također, u sedmom mjesecu prošle godine smo podnijeli inicijativu za uvođenje boračkog dodatka, ali za one koji nisu do sada nikada ništa dobili od države. Borački dodatak po nama ne trebaju da primaju oni koji imaju egzistencijalnu novčanu naknadu ili neka druga primanja po vojnom osnovu. Koliko će iznositi taj borački dodatak, neka odredi vlast - govori Hasančić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.