open-navfaktor-logo
search
Diplomatski cirkus
Bosić o agremanu njemačkom ambasadoru: Dodik kolje vola za kilo mesa, ali da se samo on najede
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u želji da povrati svoj poljuljani rejting vuče poteze koje će dugoročno imati negativne posljedice na Republiku Srpsku, ali i na Srbiju, upozorava delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (SDS).
09.09.2022. u 11:20
get url
text

On napominje da u vrijeme kada se Srbija trudi da izbalansira odnos prema međunarodnim faktorima, kako bi imala što manje posljedica od ove krize, Dodik vodi politiku konfrontacije sa zapadom i direktnog angažovanja protiv njihovih interesa.

- Zato je pred odlazak Putinu odlučio da bez ikakve potrebe napravi diplomatski cirkus oko davanja agremana novom njemačkom ambasadoru. Nikada nisam čuo da je negdje parlament raspravljao o davanju agremana nekom ambasadoru. To je u diplomatskoj praksi diskretan proces koji se odvija izvan očiju javnosti i samo u izuzetnim slučajevima - pojašnjava Bosić, saopćio je SDS.

Napominje da, ako bi Narodna skupština RS-a donijela odluku o odbijanju prihvatanja njemačkog ambasadora, to bilo kao javno raskidanje diplomatskih odnosa sa Njamačkom, ili bar njihovo spuštanje na najniži nivo. 

VEZANI TEKST - Njemački ambasador će dobiti agreman nakon Dodikove predstave?

- Bilo bi smiješno kada ne bi imalo ozbiljne posljedice po Republiku Srpsku, ali i Srbiju od koje očekuju da ima utjecaj na politiku iz Banje Luke - istakao je Bosić.

Prema njegovim riječima, ovo je najočitiji primjer politike koja je protiv interesa svog naroda, a za račun svog sitnog interesa. 

- Osjetit će to i privrednici iz Republike Srpske, ali i mnogi Srbi koji žive ili imaju rodbinu u Njemačkoj. Sve što se sada dešava podsjeća na jednu narodnu izreku, jer Dodik kolje vola za kilo mesa, ali da se samo on najede - kaže Bosić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.