open-navfaktor-logo
search
O prekidu sjednice
Bošković: Postoje nedoumice kako završiti izbor za sudiju Ustavnog suda BiH
Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković danas je prekinuo sjednicu te komisije uoči razmatranja prijedloga za izbor sudije Ustavnog suda BiH, kojeg bira Zastupnički dom.
14.03.2023. u 15:57
get url
text

To je odlučeno većinom glasova članova Komisije jer je, kako kaže Bošković, utvrđeno da je potrebno da se još usaglasi parlamentarna većina oko konačnog prijedloga.

- Zato ćemo i sutra zasjedati – dodaje Bošković.

VEZANI TEKST - Čomor: Ne znamo zbog čega je prekinuta sjednica Komisije na kojoj se trebalo odlučivati o sudiji Ustavnog suda BiH

Komisija za izbor i imenovanje treba da predloži ime ili više imena kandidata Zastupničkom domu na glasanje za izbor novog sudije Ustavnog suda BiH.

Prvorangirani kandidat je Marin Vukoja, a drugoplasirana je Sanela Gorušanović-Butigan.

- Došli smo u situaciju kada je Radna skupina završila svoj dio posla, rangirala po broju bodova sve kandidate koji su pristupili intervjuu i napravila rang listu. Danas smo imali zadaću da izaberemo ili predložimo sudiju, a da Zastupnički dom potvrdi našu odluku o izbora sudije za Ustavni sud BiH. Kako još postoji prostor za razgovor unutar parlamentarne većine i imaju neke nedoumice u smislu kako taj proces završiti mi smo odlučili danas da na toj tački prekinemo sjednicu i nastavimo sutra – poručio je Bošković novinarima nakon sjednice Komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.