open-navfaktor-logo
search
O "mirnom razdruživanju"
Britanska ambasada: Nije tačno da se RS može otcijepiti, niti da može postojati van BiH
AUTOR: Faktor
24.05.2024. u 14:28
get url
text
Britanski ambasador u BiH Julian Reilly
Britanski ambasador u BiH Julian Reilly
Britanska ambasada u Sarajevu saopćila je da skore prijetnje Vlade RS-a da provede "mirno razdruživanje" od Bosne i Hercegovine, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netačnim pretpostavkama.
Tim povodom su istakli: 
- Nije tačno da je Republika Srpska ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna.  Republika Srpska je legitimni i integralni dio BiH.
- Nije tačno da se Republika Srpska može otcijepiti od BiH, niti da može postojati van države. Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njeno postojanje je rezultat, i garantovano u sklopu, Dejtonskog mirovnog sporazuma.
- Nije tačno da aktivnosti (Milorada) Dodika na bilo koji način štite Republiku Srpsku niti građane koji tamo žive. Predsjednik Republike Srpske dobro poznaje pravne činjenice. Pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela je pogrešan.
- Nije tačno da politika u BiH treba da bude ovakva. Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem saradnje i dijaloga. Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje sa ciljem bolje budućnosti za sve.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.