open-navfaktor-logo
search
BiH nije unija dva entiteta
Američka ambasada odgovorila Dodiku: "Razdruživanje" ne znači kraj BiH, nego kraj RS-a
AUTOR: Faktor
24.05.2024. u 10:41
get url
text
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini reagirla je na jučerašnje poruke predsjednika RS-a Milorada Dodika o "razdruživanju" i "kraju Bosne i Hercegovine".
- Jučer je gospodin Dodik objavio da je Vlada Republike Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži "razdruživanje" Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidaytonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku.
Gospodin Dodik i Vlada RS pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS-u kako bi krenula za njima ovim opasnim putem.
Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS-a.
BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili "razdruživanje" ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili "razdruživanje" RS-a ne znači nezavisnost RS-a niti kraj BiH, nego znači kraj RS-a.
Aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar euro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele. Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS-a, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.