open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Brojne zakone koje je "Trojka" obećala nikad nije ni razmatrala
Vlada Kantona Sarajevo i skupštinska većina u Skupštini KS obećali su mnogo toga prije nego su sjeli na vlast u ovom kantonu.
11.09.2022. u 19:17
get url
text

Mnogobrojni zakoni koji su se našli u ekspozeu nisu doneseni, niti se o njima uopće raspravljalo na Vladi, a ni Skupštini KS.

VEZANI TEKST - Ovaj saziv Skupštine KS obilježili stranački transferi, rasprave, psovke, performansi...
 

Najavljen je zakon o javnim okupljanjima. Ova tema aktualizirala se nakon LBTQ protesta. Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković najavio je da će pokrenuti inicijativu da se donese propis o javnim okupljanjima, ali je od toga očigledno vrlo brzo odustao s obzirom da na sjednicama Skupštine to nije spominjao. U ekspozeu premijera Edina Forte najavljen je i zakon o mirnim okupljanjima, ali nikada nije razmatran.

Zakon koji su najavili, a nikada spomenuli je i zakon o registru finansijskih obaveza.

Kada je u pitanju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice najavljen je zakon o socijalnoj zaštiti sa ciljem pravednije i transparentnije pomoći materijalno i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Ni on nikada nije usvojen, niti spomenut na Skupštini KS.

VEZANI TEKST - Konaković obećao na Facebooku, u Skupštini KS ni riječi: Zašto NiP nije pokrenuo inicijativu o javnom okupljanju

Također u ekspozeu premijera Kantona Sarajevo najavljene su izmjene i dopune Zakona o robnim rezervama, ali se to nikada nije našlo na dnevnom redu Skupštine KS. 

Na dnevnom redu se nikada nije našao ni najavljeni zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, kao ni zakon o zaštiti požara i vatrogastvu. Nikada nije razmatran ni najavljeni zakon o bibliotečkoj djelatnosti.

Zakon o upravljanju javnim sektorom KS također je najavljen, ali nikada predložen i razmatran, kao ni zakona o poticajnoj stanogradnji i zakon o stambenom fondu s ciljem olakšavanja troškova života za ciljane kategorije stanovništva poput mladih bračnih parova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.