open-navfaktor-logo
search
Procedure
Budžet institucija BiH za 2022. još se ne priprema
Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine je, nakon višemjesečnih pokušaja i protivljenja članova iz RS-a, 30. marta usvojilo Globalni okvir fiskalne bilanse za period od 2002. do 2024. godine, čime je otklonjena prepreka za izradu budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu. Ipak još nije poznato kada će budžet biti i pripremljen.
08.04.2022. u 15:34
get url
text

- Trenutno se u Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine radi na Dokumentu okvirnog budžeta za period 2022-2024. godina nakon čega se, slijedom zakonskih procedura, priprema budžet institucija BiH za 2022. godinu – odgovorili su nam iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Nisu mogli precizirati kada očekuju da će nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu uputiti u Vijeće ministara BiH.

VEZANI TEKST - Bevanda pokušao, iz RS-a odbili: Dokument ključan za izradu budžeta BiH nije stigao ni do dnevnog reda

Iz resornog ministarstva su podsjetili na procedure po kojim se, nakon što Vijeće ministara BiH usvoji nacrt budžeta, on dostavlja Predsjedništvu Bosne i Hercegovine koje dalje predlaže budžet Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na konačno usvajanje.

Institucije BiH od početka godine funkcioniraju na privremenom finansiranju, što je bio slučaj i cijelu prošlu godinu s obzirom na to da budžet za 2021. nije usvojen i još je u parlamentarnoj proceduri.

Budžet institucija BiH je neophodan i zbog organiziranja Općih izbora 2022. godine.

Apel za hitno usvajanje budžeta je 6. aprila uputila i Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH. Poziv je uputila predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi.

- Nakon usvajanja Globalnog fiskalnog okvira za period od 2022-2024. nema više nikakvog razloga za bilo kakvo odgađanje utvrđivanja prijedloga budžeta za 2022. godinu. Apsolutno je jasno da bez aktivnog budžeta nema efikasnog funkcioniranja državnih institucija, nema realizacije velikih infrastrukturnih projekata, nema aktivne borbe protiv posljedica pandemije, globalnih finansijskih poremećaja, inflacije i drugih izazova koji su pred nama – navela je, između ostalog, Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.