open-navfaktor-logo
search
Blokada i nerad
Bursać-Novaković: Priča o nezarađenoj plaći zastupnika iz RS-a je populizam; Stevandić: Radim na terenu
Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar – decembar 2021. godine, u iznosu od 249 miliona KM, zaposleni u državnim organima, njih 22.000, ne trebaju više da brinu za plaću.
01.10.2021. u 18:56
get url
text

VEZANI TEKST - Iz RS-a ignorirali sastanak u Parlamentu BiH: Sjednica Zastupničkog doma sredinom septembra

Među njima je i značajan broj onih koji u skladu s "naredbom" člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika učestvuju u blokadi rada državnih institucija, između ostalih i Parlamentarne skupštine BiH. Tako će politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska podići svoju nezarađenu plaću za septembar. 

Koliko je moralno uzeti nezarađenu plaću za mjesec u kojem zastupnici iz RS-a nisu prisustvovali sjednici, glasali o budžetu, učestvovali u radu parlamentarnih komisija...? U pitanju su iznosi veći i od pet hiljada KM, dok stanovnici RS-a, pogotovo oni u realnom sektoru, dobijaju i do deset puta manja mjesečna primanja.  

Snježana Bursać-Novaković, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu, u svemu tome ne vidi ništa sporno, pa ni sa etičke strane.

- Ma dosta mi je te populističke priče. Mi smo zastupnici poslani od srpskog naroda da u Parlamentu BiH štitimo interese RS-a. Ovo je politička borba i ona je teško mjeriva radom u skupštinskim klupama. Nekada i nečinjenje znači političku borbu za svoj narod. Idući izbori će biti test našeg rada - kaže Bursać-Novaković za Faktor.

VEZANI TEKST - Stranke iz RS-a ostavile BiH na privremenom finansiranju: Trpe projekti, obraz zemlje, ne i njihove plaće

Smatra da su nametanjem Zakona o kažanjavanju negiranja genocida i ratnih zločina, što je uradio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, uzurpirana prava Parlamentarne skupštine BiH.

- Sada oni koji nameću ili su nametali odluke ili zakone mogu i da ukinu Parlament. Neka uzmu naše plaće i daju u neke drugu svrhe. Meni plaća nikada nije bila opredjeljujuća kada sam se odlučila za politiku kao nekima koji već decenijama žive više nego dobro na takav način - naglašava naša sagovornica.  

Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) ističe da se rad parlamentarca ne mjeri samo boravkom u skupštinskim klupama. 

- Prije svega, niti sam odredio kolike su plaće niti određujem i naređujem kada će se isplaćivati. Takav je zakon. No, mora se znati da rad zastupnika ne podrazumijeva samo Parlament BiH. Mora se mnogo raditi na terenu i ja to činim.

Pokušavam pomoći narodu, osigurati liječenje i stipendije, rješavati egzistencijalna pitanja, ubrzavati administrativne procese građana... U Parlamentu BiH radio sam na poboljšanju propisa kada je u pitanju nabavka vakcina i ostalih zdravstvenih potrepština tokom pandemije koronavirusa - rekao je Stevandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.