Zvizdić je danas održao sastanak proširenog kolegija Zastupničkog doma kako bi se dogovorili o daljnjem radu i funkcioniranju ovog doma, ali mu se nisu odazvali predstavnici klubova stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

VEZANI TEKST - Osmanović: Ako se blokade nastave, očekujemo reakciju OHR-a

Stranke iz RS-a odlučile su blokirati rad institucija Bosne i Hercegovine nakon što je u julu, sada već bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

Zvizdić je danas nakon sastanka kazao da se očekivalo prisustvo predstavnika klubova stranaka iz RS-a imajući u vidu činjenicu da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je predsjednik SNSD-a, prisustvovao jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH.

- Trebali su biti ovdje kako bismo se dogovorili o dinamici rada Zastupničkog doma. Ova sjednica doma je trebala biti krajem jula pa smo je prolongirali kako bismo našli rješenje i zakazali sjednicu. Zastupnici imaju pravo i obavezu prisustvovati sjednicama i nadležnim komisijama - ukazao je Zvizdić.

Najavio je da će sjednica Zastupničkog doma biti zakazana za sredinu septembra jer su važni zakoni na njenom dnevnom redu, prije svih budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu, kojeg je potrebno usvojiti u drugom krugu glasanja u Zastupničkom domu, a potom i u Domu naroda.

VEZANI TEKST - Istječe privremeno finansiranje, sindikat i zastupnici uvjereni: Iz RS-a će prekinuti blokadu zbog svojih plaća

- Taj dokument trebao je biti usvojen davno i sada bi se trebalo razgovarati o budžetu za 2022. godinu - rekao je Zvizdić.

Dodao je da očekuje prisustvo zastupnika iz RS-a kako bi "na meritoran i argumentiran način raspravljali o svim tačkama dnevnog reda i donosili odluke koje donose korist svim građanima BiH".

Upozorio je da bi uskoro trebala biti donesena i nova odluka o privremenom finansiraju, ona za posljednji kvartal ove godine. Oduku treba donijeti Vijeće ministara BiH u kojem su također ministri iz stranka iz RS-a.