open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Čano o sudbini "Zraka": Žalba radnika bit će riješena u roku, stečajni upravnik povlači otkaze
Žalba radnika preduzeća "Zrak" na prvostepenu odluku o stečajnom postupku, koju je Općinski sud u Sarajevu donio 14. aprila, ipak će biti riješena u roku, a to je 21. juni.
15.06.2023. u 18:06
get url
text

Također, stečajni upravnik Mesud Bogilović povući će otkaze sve dok Kantonalni sud u Sarajevu ne riješi žalbu radnika.

Sve to dogovoreno je danas na sastanku kod Vedrana Lakića, ministra energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH, kojem su prisustvovali vršilac dužnosti direktora preduzeća "Zrak" Edin Čano i stečajni upravnik Mesud Bogilović.

- Dobili smo i papir od suda da će se naša žalba po pitanju stečaja uzeti u hitan postupak i riješiti u roku do 21. juna. Što se tiče otkaza radnicima, Ministar Lakić je u razgovoru sa stečajnim upravnikom naveo kako je interes Vlade Federacije BiH da firma ostane i da se ne poduzimaju radikalne mjere dok se žalba ne okonča. Mi smo optimisti da će žalba biti prihvaćena, stečaj poništen te da će radnici nastaviti raditi - kazao je Čano.

Što se tiče sedam miliona KM iz budžeta, koji su planirani za dokapitalizaciju preduzeća, prema riječima Čane, to će se riješiti rebalansom koji bi uskoro trebao biti donesen.

- Posao koji se radi za kompaniju u Austriji, rok je probijen zbog problema koje smo imali u preduzeću, a vezani su za sva događanja oko stečaja. Prva isporeka je trebala otići još krajem aprila, ali su ljudi iz Austrije imali razumijevanja, nisu htjeli da prekidaju ugovor, jer i njima to ide na štetu. Nadamo se da niko za to neće plaćati penale i da ćemo mi ovaj ugovor do kraja ispoštovati. Najvažnije je da se stečaj prekine, da firma malo oživi, stane na noge. Samo da radimo za Austrijance, jer oko dva miliona KM samo s njima je bio dogovoren godišnji posao, "Zraku" je sa ovim brojem radnika dovoljno da funkcioniše, naravno uz ostale poslove koje imamo u domaćoj proizvodnji - istakao je Čano i dodao da bi se do narednog utorka trebalo riješiti i to da radnicima bude isplaćena određena suma novca za plaće.

VEZANI TEKST - Stečajni upravnik radnicima podijelio otkaze, Nikšić obećao da će spasiti Zrak

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH jučer je na sjednici donijela zaključak kojim se prihvata informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u vezi sa uključivanjem Federalnog pravobranilaštva s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije BiH, povodom otvorenog stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo.

Vlada je zaključkom naložila Federalnom pravobranilaštvu da u skladu sa svojim nadležnostima poduzme sve neophodne pravne radnje s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije BiH u ovom stečajnom postupku, kao i da urgira kod Kantonalnog suda u Sarajevu da u zakonskom roku donese odluku po žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. aprila 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom preduzeća, a imajući u vidu štetne posljedice koje će nastupiti u slučaju nedonošenja odluke u zakonskom roku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.