open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Čavalić: Nadam se da 27. septembra nećemo imati "vampirsku" sjednicu
Prva sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon kolektivnog godišnjeg odmora u augustu zakazana je za 27. septembar, dok predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović još nije zakazao sjednicu.
22.09.2023. u 19:26
get url
text

VEZANI TEKST - Novi pokušaj imenovanja Vukoje u Ustavni sud 27. septembra, Bošković zakazao sjednicu Komisije

Pred zastupnicima Zastupničkog doma FBiH na sjednici bi trebalo da se nađe više zakona a jedan od njih je Prijedlog Zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine – hitni postupak. Zatim, Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije – skraćeni postupak.

Tu je i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica kojima će se omogućiti da se i egzistencijalne naknade demobilisanih boraca uvećavaju sa rastom bruto domaćeg proizvoda i indeksom potrošačkih cijena.

Kao posljednja tačka se navodi izbor i imenovanja. I dalje postoji intencija "Trojke" i HDZ-a da u Zastupnički dom na glasanje ide samo jedno ime kao prijedlog za sudiju Ustavnog suda BiH Marin Vukoja, blizak HDZ-u.

- Obiman je dnevni red. Nadam se da zbog te tačke izbor i imenovanje nećemo imati "vampirsku sjednicu". Nakon redovne sjednice Zastupničkog doma FBiH 6. jula, nastavljena je prekinuta vanredna sjednica koja je trajala do tri ujutro, a na kojoj su "Trojka" i HDZ svim silama pokušavali izglasati Marina Vukoju, bliskog HDZ-u za sudiju Ustavnog suda BiH, a što je spriječila opozicija SDA, DF, SBiH, i NES. Potom je sjednica prekinuta.

Uglavnom, očekivao sam da će prva redovna sjednica po završetku kolektivnog godišnjeg odmora održati krajem septembra jer od dostave materijala zastupnicima do sjednice mora proteći 14 dana - kazao nam je Admir Čavalić, šef Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - Haotično u Parlamentu FBiH u sitne sate zbog pokušaja da se ipak imenuje Vukoja: Ovo je za hapsa...

U Domu naroda Parlamenta FBiH nakon godišnjih odmora još nije zakazana sjednica.

- Poziv za redovnu sjednicu se upućuje delegatima 10 dana prije dana određenog za održavanje sjednice, a još nam nije dostavljen. To ukazuje na to da redovna sjednica Doma neće biti u ovom mjesecu, s obzirom na to da se ne može ispoštovati rok za dostavu materijala - kazala nam je Aida Obuća (SDA), delegatkinja u Domu naroda FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.