VEZANI TEKST - Na zahtjev Marinković-Lepić prekinuta sjednica, imenovanje Vukoje u Ustavni sud nije išlo po planu HDZ-a i "Trojke"

Predsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) zakazala je nastavak vanredne sjednice koja je u popodnevnim satima četvrtka prekinuta jer nije bilo uvjeta za njeno održavanje. Potom je uslijedila žestoka svađa između nje i opozicije da bi ipak u petak ujutro u 1:30 nastavak vanredne sjednice bio odgođen.

Krivotvoreni materijal Komisije

Nakon završetka treće redovne sjednice, Marinković-Lepić je u četvrtak navečer odmah zakazala nastavak vanredne, obrazlažući da je predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Mladen Bošković (HDZ) dostavio neophodni materijal za rad.

Kako je javnost obaviještena, u četvrtak ujutro nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Komisije za izbor i imenovanja, o čemu je Marinković-Lepić obavijestila Dom i prekinula sjednicu, ali se oko 23 sata pojavio izvještaj koji potpisuje Bošković, za koji SDA i DF tvrde da je krivotvoren. 

Bošković u materijalu koji je dostavljen zastupnicima navodi da je Komisija razmatrala popunjavanje parlamentarnih komisija pa i one kojom on predsjedava, a potom u istom izvještaju navodi da sjednica Komisije nije održana zbog izostanka kvoruma?! 

 

Nezir Pivić (SDA) je obrazlagao da nema uvjeta za nastavak sjednice, kao i Mahir Mešalić iz DF-a koji je poručio predsjedavajućoj i vladajućoj većini u Parlamentu FBiH da je ovo što rade "za hapsa".

Mešalić je kazao da to što radi vladajuća većina predstavlja nasilje, povišenim tonom je govorio da će zastupnici braniti Ustav i državu Bosnu i Hercegovinu te ako treba dovesti i građane pred Parlament. U istom tonu je diskutirao i zastupnik Salko Zildžić.

VEZANI TEKST - Zašto članovi SDA, SBiH, DF-a i NES-a nisu došli na sjednicu, koga "Trojka" i HDZ žele izbaciti iz Komisije?

Iz DF-a i SDA su upozorili predsjedavajuću Marinković-Lepić da će podnijeti krivične prijave protiv nje i drugih odgovornih, uključujući i sekretara Doma i stručne službe. 

- Ovo što ste nam poslali je plagijat! Znate li Vi uopće šta radite? - upozorio je Pivić.

Zastupnik Mirza Čelik (DF) je pokušao predsjedavajućoj objasniti matematiku u smislu da Komisija ima 11 članova i da šest čine kvorum te da je jasno kako tih šest nije bilo prisutno za održavanje sjednice. Pokušao je objasniti kako se radi o krivičnom djelu jer je lažiran izvještaj koji potpisuje Bošković i koji se našao pred zastupnicima. Objašnjavao je Marinković-Lepić da ona može snositi krivičnu odgovornost.

 

Pozadina cijelog slučaja je zapravo ta da Komisija treba Zastupničkom domu FBiH dostaviti imena kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH. SDA, DF, SBiH i NES traže da Komisija dostavi cijelu listu uspješnih kandidata kako bi se zastupnici glasanjem izjasnili koga od njih žele u Ustavnom sudu. S druge strane, vladajuća većina, HDZ, "Trojka" i još nekolicina zastupnika pokušava Domu predložiti samo Marina Vukoju, kandidata bliskog HDZ-u.

Međutim, Komisija nije popunjena, pa je cilj nastavka vanredne sjednice u noći sa četvrtka na petak bio da se u nju što prije imenuju nedostajući članovi čime bi se otvorio put za imenovanje Vukoje za sudiju Ustavnog suda, a što je također bila namjera vladajućih da se okonča čim prije. U četvrtak navečer se pojavila informacija kako bi HDZ i "Trojka" možda i dostavili listu kandidata za Ustavni sud, a potom uz pomoć pridruženih stranaka i zastupnika koji čine vladajuću većinu ipak izabrali Vukoju.

Opozicija ipak uspjela odgoditi nastavak sjednice

U Komisiju treba imenovati dva člana HDZ-a, koje je ta stranka i imala u ovom radnom tijelu Doma. Zastupnici Feliks Vidović i Antonio Sesar iz HDZ-a ranije su podnijeli ostavke na zastupničke pozicije u Parlamentu FBiH. Oni su bili i članovi Komisije za izbor i imenovanje. U međuvremenu je Centralna izborna komisija dodijelila mandate zamjenskim HDZ-ovcima te je sada nužno dva člana te stranke imenovati u Komisiju.

Nakon burne rasprave iza ponoći, na prijedlog Admira Čavalića iz Stranke za BiH sazvana je sjednica Kolegija doma kako bi se pokušala razriješiti ova situacija, tačnije kako bi vanredna sjednica bila nastavljena drugi dan, a ne da se ovako važno pitanje završava "pod okriljem noći".

Data je pauza u radu Zastupničkog doma dok je zasjedao Kolegij. Vijećalo se do 1:30 u petak ujutro da bi Marinković-Lepić obavijestila zastupnike kako je Kolegij postigao saglasnost da se nastavi vanredna sjednica ipak neki drugi dan.

Kako su pojedini zastupnici tumačili, vladajuća većina, predvođena HDZ-om, SDP-om, NiP-om i NS-om je htjela "neugodno imenovanje" Vukoje izvesti tokom noći dok većina medija ne prati sjednicu, kao ni građani Federacije.

U videu ispod možete vidjeti dio veoma burne rasprave u vezi s nastavkom vanredne sjednice Zastupničkog doma FBiH.