open-navfaktor-logo
search
Preskupa cijena
Ceh "rata" Udruženja poslodavaca FBiH i Elektroprivrede BiH platit će građani
Optužbe o pravnom nasilju, kršenju zakona, traženje ostavki..., sve to čini ambijent "rata" kojeg posljednjih sedmica vode Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Elektroprivreda BiH.
03.02.2022. u 13:42
get url
text

VEZANI TEKST - Kakav će biti dogovor poslodavaca i EPBiH: Koliko dana januara će biti skupa struja, šta slijedi....

Poslodavci insistiraju da povećanje cijene električne energije bude 20 posto, onoliko koliko je propisala Vlada FBiH, bez plaćanja penala ukoliko bude prekoračenje potrošnje ili manju potrošnju električne energije od najavljene, kao i veće cijene ako iz sistema ispadne neki pogon EPBiH i struja se u tom slučaju bude morala nabavljati po berzanskim cijenama.

Zbog toga su poslodavci najavili pokretanje tužbi protiv EPBiH.

Iz EPBiH o svemu tome su kazali sljedeće:

- Mi podržavamo stav da se na sudu utvrdi ko je u pravu, a do tada su dužni ispunjavati obaveze - kaže direktor EPBIH Admir Andelija. 

Prema svemu sudeći, ako ne bude rješenja prihvatljivog za obje strane, ceh će platiti građani. I to ne mali.

VEZANI TEKST - Andelija: U 2021. nikome nije poskupjela struja, mali obrti love u mutnom i za dizanje cijena vade se na EPBiH

- Poslodavci najavlju otpuštanje dijela radne snage, može se očekivati i smanjenje plaća. Pored toga, ako budu plaćali struju skuplju i do 50 posto, tu razliku će nadomjestiti povećanjem cijena svojih proizvoda i usluga. I sve to će ići preko leđa građana - kaže za Faktor Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Prema njegovim riječima, u BiH se, kada su u pitanju energenti, deševa neprincipijelna politika.

 

Admir Čavalić, ekonomski analitičar

- Kada raste cijena energenata na svjetskom nivou, sasvim je razumljivo da se to dešava i u BiH. Međutim, u svijetu bude i pada cijene nafte, plina, električne energije..., ali tada nema ništa smanjenja u BiH. To su dvostruki standardi - ističe Čavalić.

Kako ističe, ne nazire se kraj globalnoj energetskoj krizi.

- Sve dok imamo kriznu situaciju između Rusije i Ukrajine. ne možemo očekivati stabilizaciju na svjetskom tržištu. Tržište plina na indirektan način utječe na tržište električne energije tako da se možemo samo nadati da se smire tenzije između Moskve i Kijeva - smatra Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.