VEZANI TEKST - Poslodavci FBiH: Ako se drastično poveća cijena struje privredi, šta će to značiti za standard građana

Onda građanin obično ospe paljbu po Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EPBiH), poslodavci poručuju da ne mogu izdržati ovaj energetski udar, zatvarat će se mali biznisi, mladi će nastaviti odlaziti u inostranstvo... Generalni direktor ove državne kompanije Admir Andelija u razgovoru za Faktor objašnjava da ova priča ima i svoje naličje.

- Prije svega da budemo potpuno jasni, nikome, ponavljam nikome, od poslovnih subjekata struja nije poskupjela u 2021. godini. Svi ponuđeni ugovori tiču se naredne godine. Dalje, kada u kafićima, frizerskim salonima ili pekarama kao razlog za povećanje cijena njihovih usluga i proizvoda čujete "struja je poskupjela", to nije istina. Svi koriste ovo krizno vrijeme, love u mutnom i vade se na navodno poskupljenje struje.

Sve navedene i slične djelatnosti su u sferi javnog snabdijevanja i njima cijenu struje određuje Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH - kaže Andelija.

VEZANI TEKST - Novalić: Neće doći do povećanja cijene električne energije

Prema njegovim riječima, od približno 27.000 privrednih subjekata u FBiH jedan mali broj njih će plaćati skuplju struju u 2022.

-  U pitanju je 1.000 velikih potrošača za koje se struja nabavlja i prodaje po aktuelnom tržišnom koeficijentu jer se moramo pridržavati važećih akata Društva. Struja za takve potrošače nabavlja se na međunarodnim berzama, naša referentna je u Mađarskoj.

U skladu za zakonom, javna kompanija ne smije sklapati štetne ugovore i prodavati struju ispod tržišne cijene. Koliko će poskupjeti struja, odlučuje Vlada FBiH, a ne EPBiH. Trenutna cijena jednog megavat sata u Mađarskoj je 160 eura.

Iz kompanije ArcelorMittal Zenica žale se na poskupljenje od 125 posto, a neće da kažu da trenutno plaćaju 50 eura za megavat sat. Zašto to nisu istakli - pita se Andelija i naglašava:

- Konkretno je ova kompanija podigla cijenu svojih proizvoda od početka godine za 120 posto. Zašto nisu digli cijenu sirovina koje nabavljaju u firmama u BiH ili zašto našem građevinskom sektoru cijena čelika nije ostala na istom nivou.