open-navfaktor-logo
search
Delegat SDP-a
Čengić: Istina je da ne možemo dobiti Vladu FBiH bez Lendinog potpisa
Ukoliko Refik Lendo (SDA) odluči da blokira Federaciju Bosne i Hercegovine, istina je da u ovakvom ustavnom i zakonodavnom okviru mi ne možemo dobiti Vladu bez njegovog potpisa, kazao je delegat Kluba Bošnjaka Doma naroda Federalnog parlamenta Irfan Čengić (SDP).
16.02.2023. u 18:39
get url
text

U skladu s Ustavom, zakonima i poslovnicima vlast se formira tako što Vladu predložu predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Čengić naglašava da su u slučaju da Lendo odluči blokirati FBiH, mogući su scenariji u kojima će parlamentarna većina sama mijenjati Ustav ili će reagirati visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt te će akteri biti prisiljeni na neke nove političke dogovore.

Napominje da Schmidt nije govorio istinu da je deblokirao izbor Vlade FBiH, što je danas i potvrđeno kao i najavama da će se desiti blokada.

Delegat u Klubu Bošnjaka Aljoša Čampara (Narod i pravda) ističe da svi moraju poštivati Ustav, zakon i Poslovnik o radu Parlamenta FBiH, u kojem je sve jasno i zna se kako se bira Vlada.

- Onaj ko ima većinu u Zastupničkom domu može formirati Vladu FBiH, a sve ostalo podliježe određenim blokadama i mislim da niti jedan pojedinac ne može blokirati izbor Vlade FBiH. Sve ostalo bi bilo rušenje samog Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava FBiH - izjavio je Čampara.

Smatra da građani trebaju dobiti novu Vladu FBiH, koju treba da formiraju stranke s parlamentarnom većinom.

- Nije smak svijeta ako se jedna vlada smijeni, a izabere nova parlamentarna većina. Vjerovatno ćemo za četiri godine imati novu većinu, tako da ne vidim zašto je tragedija ako se smijeni ova vlada na čelu s Fadilom Novalićem (SDA) - zaključio je Čampara.

VEZANI TEKST - Federacija BiH još nema predsjednika, Lendo nije došao na sastanak

Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH imenovali su danas na dvije sjednice novo rukovodstvo Federacije kojeg sada čine Refik Lendo (Stranka demokratske akcije), Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH).

Njih troje trebali su na današnjem sastanku dogovoriti ko će biti predsjednik Federacije, ali Lendo se na tom sastanku nije pojavio. Novi sastanak zakazan je za sutra u 10.30 sati.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti ko će obavljati funkciju predsjednika, a ko potpredsjednika FBiH. Ukoliko to ne bude moguće, konačnu odluku će donijeti Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.