open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Cikotić: Nema saglasnosti o Nacrtu zakona o sprečavanju pranja novca
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić održao je sastanak sa predstavnicima institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta, koje učestvuju u izradi Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, s ciljem prevazilaženja zastoja na donošenju ovog vrlo važnog zakona.
05.05.2021. u 11:19
get url
text

Kako je saopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH zbog neusvajanja ovog dokumenta BiH bi se ponovo mogla naći na sivoj listi međunarodnih tijela za kontrolu sistema borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF, MONEYVAL i EU), kao zemlja koja ne ispunjava međunarodno prihvaćene standarde u ovoj oblasti.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler.

Cikotić je na sastanku podsjetio da je BiH već bila na navedenoj listi FATF-a i Evropske unije, a što je imalo velike političke, ekonomske i finansijske posljedice za državu.

- Podsjećamo, Radna grupa koju je formiralo Vijeće ministara BiH uradila je značajan dio posla na izradi teksta nacrta zakona, ali nije se mogla usaglasiti oko veoma bitnih odredbi zakona koji se odnose na pojedine osnovne pojmove u vezi mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, uspostavljanje Centralnog registra stvarnih vlasnika, pristup informacijama iz Centralnog registra stvarnih vlasnika, mogućnost elektronske identifikacije klijenata, definisanje pojedinih obveznika Zakona i nadzor nad radom obveznika - navodi se u saopštenju iz ministarstva.

Rukovodici nadležnih institucija na sastanku su pokušali približiti stavove radi potpunog usklađivanja ovog zakona sa relevantnim međunarodnim standardima koji predstavljaju međunarodne obaveze i za BiH.

- Ministarstvo sigurnosti BiH, odnosno ministar Cikotić je prije sastanka ponudio nekoliko mogućih rješenja za sporne tačke zakona, ali o tome nije postignuta saglasnost. Na sastanku je zaključeno da će ministar Cikotić informisati Vijeće ministara BiH o do sada poduzetim mjerama na izradi zakona i potrebi poduzimanja narednih koraka u usaglašavanju narcta Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.