open-navfaktor-logo
search
Islamska zajednica u BiH
Čolo: Vrijeme blagdana je prilika da sačuvamo naše tradicionalne vrijednosti od navale konzumerizma
Milost koja je tokom ramazana spuštana vertikalno i koju je vjerničko srce upijalo, u danima Bajrama odašiljamo horizontalno prema svojoj porodici, rodbini, prijateljima..., kaže stručni saradnik za imamet Rijaseta Islamske zajednice u BiH Bahrudin Čolo
AUTOR: Autor: Fena
10.04.2024. u 08:39
get url
text
Bahrudin Čolo
Bahrudin Čolo
Muslimani u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta danas obilježavaju ramazanski Bajram, a stručni saradnik za imamet Rijaseta Islamske zajednice u BiH Bahrudin Čolo kaže da Bajram dolazi kao rezultat vjerničke postojanosti, odlučnosti i povjerenja u Božiju riječ. Zato vjernik Bajram doživljava u punini sreće i zadovoljstva.
- Milost koja je tokom ramazana spuštana vertikalno i koju je vjerničko srce upijalo, u danima Bajrama odašiljamo horizontalno prema svojoj porodici, rodbini, prijateljima i komšijama - podsjeća Čolo u intervjuu za Fenu.
Savremeni čovjek, navodi on, sve je otuđeniji i udaljeniji od društvene interakcije i svoje uloge na dunjaluku, a vrijeme blagdana je prilika da idemo u susret jedni drugima, ali i da sačuvamo naše tradicionalne vrijednosti od navale konzumerizma, materijalizma i hedonizma.
- Zato je Bajram vrijeme kada se radost u bošnjačkoj porodici dijeli na poseban način: darivanjem mlađih, ljubljenjem ruke starijim, zagrljajem prijatelja i pružanjem ruke komšijama izražava se susretljivost i spremnost na podršku i pomoć potrebnom - smatra Čolo.
U danima Bajrama, dodaje, pokazujemo i iskazujemo zahvalu našem Stvoritelju na blagodatima slobode i domovine, jer istinska radost Bajrama može se doživjeti samo u slobodi i sigurnosti domovine i zavičaja.
Stoga je važno, mišljenja je Čolo, da drugi dan Bajrama pokažemo dostojanstvo i poštovanje ljudima koji su položili  živote da bi naši bajrami bili dočekivani u slobodi i nezavisnosti.
U tom kontekstu, on dodaje da bi trebali svi skupa da učinimo više i rastjeramo oblake defetizma iz svojih prsa, porodica i društva, jer Bajram je vrijeme optimizma i dobrote. Treba imati na umu da je vjernik i dobar čovjek onaj koji radi i čini dobro. Blagodati koje imamo na ovim prostorima trebamo svjesnije doživjeti i vrednovati.
- Kao vjernici svoja srca smo duhovno pročistili u ramazanu da bismo ih i u danima Bajrama zaogrnuli bogobojaznošću, zahvalom i pokornošću, kako Kur'an kazuje: "...a odjeća bogobojaznosti je bolja..", ali i naša tijela gizdamo najljepšom odjećom koju imamo – podsjeća on.
Također, dodaje, ovih dana svjedočimo i oživljavanju prirode i gizdavosti behara, te slobodno možemo kazati da se Bajram u Bosni osjeća i dočekuje kao nigdje u svijetu.
Imajući to u vidu ovaj prostor je počašćen mnogobrojnim Božijim blagodatima, stoga neka to bude, podvlači Čolo, refleksija i naših srca koja će nadjačati one koji šire nesigurnost i strah. - Blagadani svih konfesija u našoj domovini trebaju biti prilika da pokažemo našu gizdavost i empatiju. Pošaljimo poruku mira i susretljivosti jer sreća je potpuna samo ako se dijeli sa drugima. Zato bosanski čovjek treba da radost te činjenice dijeli i sa onima oko sebe, te da svi skupa pokažemo zahvalnost i odgovornost prema blagodatima našeg Stvoritelja – naglašava Čolo.
Pokažimo da kao ljudska bića, zaključuje Bahrudin Čolo u intervjuu za Fenu, poštujemo plemenitost, savjest, odgovornost, a da su nas ibadeti i pokornost prema Bogu doista preinačili i duhovno i karakterno.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.