open-navfaktor-logo
search
Licemjerno
Ćosić se boji Zuke Džumhura, ali se ponosi Ratkom Mladićem i Dražom Mihailovićem
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uzburkao je javnost i izazvao oštre reakcije sa zahtjevom da se sa Vijećnice ukloni ploča koja ukazuje na počinioce paljenja i skrnavljenja jedne od najljepših građevina u Sarajevu.
13.04.2021. u 07:43
get url
text

Ćosić bi osim toga i da se preimenuju 154 sarajevske ulice, za koje tvrdi da vrijeđaju osjećanja i izazivaju strah kod srpskog naroda.

- Moj pravni tim je zahtjev koji se tiče Ustavnog suda u potpunosti kompletirao i pripremio. Međutim, odlučili smo da prvo uputimo zahtjev Gradu Sarajevu i Starom Gradu da uklone sporne table s Vijećnice, iz Ferhadije i ostalih lokacija, kao i da izmijene nazive ulica koji vrijeđaju osjećanja i izazivaju strah kod srpskog naroda - naglasio je Ćosić.

VEZANI TEKST - Ćosić ima šta raditi i svojoj avliji: Ukinuo bi Blumovu ulicu, a ne smetaju mu Draža Mihailović, vojvoda Đujić...

Nameće se pitanje kako to da, recimo, ulica nazvana po Emeriku Blumu koji je uspio pobjeći iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac vrijeđa osjećanja i izaziva strah kod sprskog naroda. Očigledno je da Ćosiću poznavanje historijskih činjenica baš i ne ide od ruke, ili pak Ćosiću vrijeđa osjećanja sve što u Sarajevu ne nosi srprski prefiks.

I dok bi Ćosić da se pita tamo gdje se pitati ne može i dok bi mijenjao tamo gdje ništa mijenjati ne treba, zapostavio je svoju avliju i teritoriju gdje se itekako pita. Dok Ćosiću bez ikakvog valjanog razloga vrijeđa osjećanja i izaziva strah ulica Safvet-Bega Bašagića, Zuke Džumhura, Park At Mejdan, Trg Sarajevske olimpijade i mnoge druge sarajevske ulice, gradonačelnik Istočnog Sarajeva svakodnevno se šeće ulicama nazvanim po četničkom pokretu, četničkim vojvodama te prolazi pored murala i spomen-ploča nalogodavcima genocida, krvnicima i presuđenim ratnim zločincima. 

Tako na ulazu u njegovo "Istočno Sarajevo" možemo uočiti spomen-ploču u čast ratnom zločnicu Ratku Mladiću, koja već godinama stoji u Općini Istočno Novo Sarajevo na Vracama, na samoj liniji razgraničenja sa Općinom Novo Sarajevo, odnosno na međuentitetskoj liniji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.