open-navfaktor-logo
search
Prva izjava za medije
Čović: Ako ne dogovorimo ništa u ovom mjesecu, nikada se nećemo dogovoriti
Nakon četiri dana pregovora o izbornoj reformi sa izaslanikom SAD-e Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst, te čelnicima vladajućih i opozicionih stranaka, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, danas je prvi put dao izjavu.
02.12.2021. u 14:22
get url
text

VEZANI TEKST - Radončić: HDZ je zabio Bošnjacima nož u leđa; Dunović: Nećemo pristati na nejednaku vrijednost glasa

Kazao je da je puno toga bilo na stolu, ali da nisu ništa usaglasili. Poručio je da ako se dogovor ne postigne u ovom mjesecu, u neizbornoj godini, "boji se da se nikada neće dogovoriti".

- Postoji mogućnost da za nekih 10-15 dana, ako imamo napretka u razgovorima koje će ovdje predvoditi Nelson i Sattler, nastavimo još jednu rundu razgovora. Ima smisla razgovarati u neizbornoj godini, nije još puno ostalo, a poslije nema smisla – naglasio je on, dodajući:   

- Naš stav se počesto razumio i to mi je drago, da hrvatski narod treba birati svoje prestavnika tamo gdje je to Ustav definirao, domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Većina predstavnika bošnjačkih stranaka jučer je kazala u tom duhu da nije dobro da neko drugi Hrvatima bira predstavnike, ali kad to treba definirati kako tu je puno upitnika.

Poručio je da za njega "legitimno predstavljanje nema alternative, te da je to dio Sporazuma potpisanog u Mostaru".

- Ponudili smo rješenja za presude Suda u Strazburu i presudu Ustavnog suda BiH, uz predznak koji definira naziv konstitutivnih naroda vežemo dodatak "i predstavnici onih koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narod". Dakle, hrvatski, bošnjački ili srpski član i onih koji se ne izjašnjavaju kao konstituivni narodi – pojasnio je prijedlog HDZ-a.

Nadalje, kada je riječ o Domu naroda FBiH, nije se govorilo o etničkim nazivima klubova, a da HDZ insistira samo da budu legitimno izabrani.

- Natpolovična većina bira delegate u Klub u Domu naroda BiH, gdje minimalno su četiri zastupnika Hrvata i jedan koji nije konstitutivni narod, a da dodatkom u Ustavu od 15 zastupnika u Domu naroda BiH preciziramo minimalno jedan koji se ne izjašnjava kao konstitutnini narod. Federalizam nema nikakve alternative, maštanja o građanskom konceptu nisu bili tema. Saglasni smo i oko integriteta izbornog procesa, odnosno tehničke izmjene, odnosno sve ono što nam treba da se osigura transparentnost izbornog procesa – naveo je Čović.  

Jedna od ideja, kazao je on, bila je da se sve izmjene u vezi s Predsjedništvom i Domom naroda budu ugrađene u Ustav BiH.

VEZANI TEKST - Sa Palmerom i Eichhorst: Dešava se ofanziva HDZ-a, kaže Dunović; Ćudić svjesno obmanjuje javnost

- Ako nismo u stanju dogovoriti u 12. mjesecu, bojim se da se nikad nećemo dogovoriti. Zamolio sam da do tada, do 15. decembra ne čekamo jer mi između dolazaka Palmera i Eichhorst ništa ne radimo. Stranci nisu bili naklonjeni HDZ-u, mislim potpuno drugačije. Mogu se samo zahvaliti ljudima iz SAD-a i EU-a jer žele pronaći rješenje, međutim oni nemaju rješenje. Tražili su isključivo da se mi dogovorimo. Neće na sebe preuzeti rizike da se modeli zovu po njima, kao što je odbačeni Fuleov model. Svi su spremni da narednim dolaskom ovo završimo – naglasio je predsjednik HDZ-a

Govoreći o glasanju u Domu naroda BiH kojim je, kako su mu novinari to kazali, osporen Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida, rekao je da nikome ništa ne duguje, te da se taj zakon tako ne zove.  

- Nemojte davati nazive zakonima koji ne postoje u ovoj državi, imamo Kazneni zakon BiH. Što se tiče mog ponašanja, nikom baš ništa ne dugujem. Nadam se da više nikad neću biti doveden u poziciju da na takav način odlučujem u Domu naroda. Radončić i Izetbegović su jučer bili prisutni kada smo razgovarali sa predstavnicima međunarodne zajednice. Posljednji put je to da sam dio procesa pomaganja nečemu u Bosni i Hercegovini, a da ovakvu cijenu plaćam. Ti zaključci nisu prošli, niti će proći. Ako je to nekoga povrijedilo, ja se ispričavam – zaključio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.