open-navfaktor-logo
search
Opet pisao strancima
Čović traži krivičnu odgovornost članova CIK-a, jer "zavjerenički djeluju sa probošnjačkim strankama"
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS), ponovo je pisao stranim ambasadama u Bosni i Hercegovini, a vezano za izbore u Mostaru. Obavijestio ih je da je Tužilaštvu BiH podnesena krivična prijava protiv prdsjednika i članova Centralne izborne komisije.
29.12.2020. u 22:19
get url
text

Čović tvrdi da su počinili "krivično djelo zloupotrebe položaja i nesavjesnog rada u službi". CIK je, tvrdi Čović, radio u korist "probošnjačkih stranaka" u Mostaru.

On tvrdi kako postoje "protuzakonite aktivnosti u kojima, uz reanije naznačene bošnjačke političke subjekte, učestvuju i članovi Centralne izborne komisije". Cilj tih "nezakonitih aktivnosti" je, tvrdi Čović, "osvajanje dodatnih vijećničkih pozicija, odnosno ostvarivanje nelegalne i nelegitimne prednosti u Gradskom vijeću Mostara".

Između ostalog, Čović ponovo izražava žal zbog kadrovskih promjena u CIK-u, u kojem on više nema kontrolu, pa tako navodi da "sumnja na usmjerenost bošnjačkih političara na strategiju kako eliminirati hrvatski narod iz vlasti u ovom jedinom urbanom središtu BiH s relativnom hrvatskom većinom".

Mostar je, mišljenja je Čović, "paradigma multikulturalnosti i multietničko središte BiH".

VEZANI TEKST - OHR odgovorio Čoviću na pismo: Podržavamo Centralnu izbornu komisiju BiH

- Iz dubokih moralnih razloga nedopustivo je da doživi sudbinu Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, Goražda i drugih sredina u kojima više gotovo nema hrvatskog naroda, a iz kojeg je etički "očišćen" tokom rata i u poraću raznim "suptilnim" pritiscima i metodama obezvrjeđivanja, omalovažavanja i obespravljivanja - navodi Čović.

Predsjednik HDZ-a i NVO HNS-a, u čije ime je pisao, smatra da postoji zavjereničko djelovanje CIK-a i "probošnjačkih" stranaka.

Čović je ranije svoja zapažanja o CIK-u u vidu pisma predočio OHR-u i ambasadama. OHR mu je odgovorio kako podržava rad CIK-a. 

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, koje će razmatrati prijavu protiv članova CIK-a o kojoj je Čović pisao ambasadama, već ranije se na Domu naroda BiH ponudila da ispita njihovo imenovanje. 

VEZANI TEKST - Gordana Tadić "ničim izazvana" sugerirala da Tužilaštvo treba ispitati imenovanje članova CIK-a

 - Evo aktuelno je sada pitanje CIK-a, načina izbora CIK-a, odgađanja izbora i mnogo je toga o čemu bi možda Tužilaštvo u ovom momentu trebalo razgovarati, što je mnogo aktuelnije od ovoga o čemu vi sada govorite – izjavila je Tadić tada, a odgovarajući na pitanje zašto Tužilaštvo opstruira procesuiranje u slučajevima koji se odnose na krađu na izborima, u konkretnom slučaju 2018. godine. 

- Je li iko podnio pitanje ovom Tužilaštvu u vezi s izborom i načinom izbora članova CIK-a? Ja kada sam bila u općinskoj izbornoj komisiji, u godini kada su izbori nije bilo promjena članova CIK-a – kazala je Tadić.

Stav Gordane Tadić po pitanju imenovanja članova CIK-a, kako se dalo zaključiti, podudara se sa stavom HDZ-a BiH. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.