open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Čović za sutra zakazao sjednicu Doma naroda, Klub Bošnjaka zasad jedinstven da neće prisustvovati
Razlog tome je što se radi o nastavku sjednice iz marta ove godine na čiji je dnevni red, glasovima SNSD-a, HDZ-a i SDS-a uvršten prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji je neustavan.
AUTOR: M. R. S.
26.06.2024. u 19:08
get url
text
Dom naroda PSBiH
Dom naroda PSBiH
Nastavak sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazan je za sutra, ali sjednica po svemu sudeći neće biti održana s obzirom na jedinstven stav svih pet delegata iz reda bošnjačkog naroda da joj neće prisustvovati. 
Razlog tome je što se radi o nastavku sjednice iz marta ove godine na čiji je dnevni red, glasovima SNSD-a, HDZ-a i SDS-a uvršten prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.
Zakon je predložio SDS-ov delegat Želimir Nešković, a ovim zakonom se "protjeruju" strane sudije iz ustavnog suda, mijenja način odlučivanja, što je, upozorili su delegati iz Kluba bošnjačkog naroda, protivustavno. 
Bez delegata jednog kluba naroda, sjednica Doma naroda nema kvorum i ne može biti održana. 
- Mi smo u ponedjeljak imali sjednicu Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda jer smo znali da će biti zakazana ova sjednica Doma naroda. I zauzeli smo jedinstven stav da ne treba ići na sjednicu dok je god ovaj zakon na dnevnom redu. Opet ćemo imati sjednicu Kluba Bošnjaka sutra uoči sjednice Doma, ali ovo je stav Kluba. Predlagač može povući zakon. Svaki dan sve više izlaze razlozi koliko je on opasan. Ne smijemo se nikako dovesti u poziciju da na Domu naroda glasamo o suštini zakona - kazao je za Faktor Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta BiH. 
Ovakav stav Kluba Bošnjaka bio je poznat i ranije, pa ipak je Dragan Čović, koji je nedavno preuzeo predsjedavanje Domom naroda, zakazao sjednicu sa zakonom o Ustavnom sudu na dnevnom redu.
U Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda, osim Džaferovića, su Kemal Ademović (NiP) koji je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBiH) i Safet Softić (SDA). 
Stranka NiP, kao dio Trojke u kojoj su još SDP i Naša stranka, čini vlast na državnom nivou zajedno sa SNSD-om i HDZ-om.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.