open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Džaferović: Zakon o Ustavnom sudu BiH je udar na ustavni poredak; smije li se vjerovati HDZ-u i Trojki?
Ovo je protivustavan pokušaj promjene Dejtonskog sporazuma i u osnovi je udar na ustavni poredak. Zar možemo uopće raspravljati o takvoj temi? Mi smo upozoravali, ali oni su ipak stavili to na dnevni red, rekao je predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda.
AUTOR: M. R. S.
05.06.2024. u 15:52
get url
text
Dom naroda PSBiH
Dom naroda PSBiH
Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojeg je predložio SDS-ov delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Želimir Nešković, vrlo je opasan, predstavlja udar na državu, udar na ustavni poredak, i o njemu ne treba biti ni rasprave.
Na ovo je upozorio Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta BiH.
Ovaj zakon je uvršten na dnevni red martovske sjednice Doma naroda zahvaljujući glasovima delegata iz SNSD-a, HDZ-a i SDS-a, zbog čega ju je napustio kompletan Klub bošnjačkog naroda te je usljed nedostatka kvoruma sjednica i prekinuta.
Kako bi se spriječilo da se u proceduri, na dnevnom redu, uopće mogu naći neustavni zakoni, predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović (NiP), predložio je izmjene Poslovnika o radu Doma naroda po kojim svaki zakon mora dobiti mišljenje Ustavnopravne komisije. No na hitnoj sjednici Doma naroda u ponedjeljak ove izmjene nisu prihvaćene jer su protiv bili delegati iz SNSD-a, HDZ-a, SDS-a i HDZ-a 1990.
Zašto se ne može dozvoliti da dođe do rasprave o ovom zakonu i do glasanja, te smije li se vjerovati HDZ-u čiji je lider i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović rekao da bi glasali protiv, smije li se vjerovati i da ga Trojka (SDP, NiP i Naša stranka) ne bi podržala, te šta bi značilo ako bi se desilo da ipak bude usvojen, pitali smo Džaferovića kao predsjedavajućeg Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda.
- Zastupnici i delegati osim prava na predlaganje zakona i drugih akata imaju i obavezu da poštuju Ustav Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon je predložen po hitnoj proceduri koja ne predviđa test ustavnosti kroz Ustavnopravnu komisiju. Zato su predložene izmjene Poslovnika koje smo podržali. To nije prošlo usljed djelovanja koalicije SNSD-HDZ-SDS i pridružio se HDZ 1990.
Čudno je zašto su protiv ako znaju da zakoni moraju biti u skladu sa Ustavom i da svi zakoni, i oni iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prolaze test ustavnosti kroz komisiju – rekao je Džaferović.
Istakao je da predloženi zakon o Ustavnom sudu BiH u osnovi, temelju mijenja Dejtonski mirovni sporazum i odnose između institucija države i entiteta i odnose između institucija BiH.
- Ustavni sud je Ustavom dobio autonomiju da sam donosi svoja pravila. Predloženi zakon oduzima tu autonomiju. To je protivustavno i promjena je koncepta Ustavnog suda. Nije slučajno tako u Dejtonskom psorazumu da Ustavni sud sam donosi svoja pravila. Naš Ustav sadrži niz mogućnosti za blokade i pozicija Ustavnog suda nije slučajno postavljena tako.
Drugo, zakon predviđa etničke elemente u načinu donošenja odluka Ustavnog suda, u rad Ustavnog suda uvodi etnički kriterij i etnički glas što je pogubno za BiH. To bi nas moglo dovesti u situaciju da sutra bilo ko, bilo koji nivo vlasti, donese odluku protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i da nemate mogućnost reakcije preko Ustavnog suda – upozorio je Džaferović.
Nadalje, dodao je, predloženi zakon propisuje etničku strukturu Ustavnog suda BiH, koja je sada entitetska, gdje sudije biraju entitetski parlamenti, a troje sudija imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.
- Četvrto, zakon izbacuje sudije koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Ustav BiH je rekao da Parlamenatana skupština BiH u roku od pet godina može, dakle ne mora, predvidjeti ne odlazak stranih sudija već drugačiji način izbora troje sudija koje imenuje predsjednik Evropskog suda. Kome smetaju te sudije? Mi hoćemo u Evropsku uniju, evropske standarde. Pa ti ljudi trebaju najbolje znati šta su evropski standardi. Njihovo prisustvo je pitanje dejtonske ravnoteže. Njihovih odlaskom se ruši dejtonska ravnoteža – naveo je Džaferović.
Istakao je da je zakon koji se našao na dnevnom redu vrlo opasan zakon.
- Jednako je težak kao da neko predloži zakon, bez promjene Ustava, o unutrašnjoj organizaciji BiH bez entiteta, kantona. Kako bi se neki zastupnici iz RS-a ili HDZ-a onda odnosili prema tome. Ili da neko predloži zakon o etničkoj zastupljenosti u institucijama vlasti i zanemari ustavnu poziciju konstitutivnih naroda – dodao je Džaferović.
Naglasio je da je ovo protivustavan pokušaj promjene Dejtonskog sporazuma i u osnovi je udar na ustavni poredak.
- Zar možemo uopće raspravljati o temi koja je udar na ustavni poredak. Mi smo upozoravali, ali oni su ipak stavili to na dnevni red – rekao je Džaferović.
Na pitanje može li se vjerovati da ne bi bio usvojen ni u Domu naroda, gdje zakon prolazi ako za njega glasaju delegati iz SNSD-a i HDZ-a, Džaferović je odgovorio da ovo nije stvar povjerenja.
- Stvari moraju biti jasne. Ne znam ja kako će glasati. Svašta izjavljuju pa onda drugačije urade. Imali smo primjera. Neka glasaju da se to skine s dnevnog reda – kazao je Džaferović.
Rekao je da će se, ako bi se došlo u situaciju da se raspravlja o tom zakonu, koristiti mehanizmi zaštite vitalnog interesa kod Ustavnog suda.
- Ali katkad je različita pozicija vitalnog interesa i ustavnosti. Vjerovatno zakon ne bi prošao Zastupnički dom, ali opet ko zna, ne možemo ništa ostavljati na povjerenje – napomenuo je Džaferović.
Potvrdio je da je ovaj zakon udar na državu, te istakao da smatra da bi se međunarodna zajednica i OHR trebala uključiti u sve ovo i pomoći da se prevaziđe ova situacija.
Na pitanje šta dalje sa sjednicama Doma naroda, Džaferović je ponovio da Klub Bošnjaka ne blokira ništa, kako optužuju iz HDZ-a i stranaka iz RS-a.
- Mi smo tu. Mi ne blokiramo ništa. Službeni stav Kluba je da neće učestvovati u raspravi o tom zakonu, biti na sjednici. To znači da ne bi bilo kvoruma. A svaka druga sjednica, tačka, pitanje u skladu sa Ustavom, mi smo tu. Mi ne blokiramo Dom naroda – istakao je Džaferović.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.