open-navfaktor-logo
search
Vježba u Gradačcu
Crveni križ Federacije BiH pokazao kako zbrinuti stanovništvo nakon zemljotresa
Crveni križ Federacije BiH upriličio je u Gradačcu, na Svjetski dan prve pomoći, vježbu Službe zaštite i spašavanja sa partnerima iz sistema zaštite i spašavanja.
12.09.2020. u 15:40
get url
text

Timovi Crvenog križa FBiH, Civilne zaštite, ali i drugi partneri pokazali su spremnost i pripravnost za djelovanje u odgovoru na neku od prirodnih nesreća.

Vježba je bila tematski posvećena zbrinjavanju ugroženog stanovništva usljed zemljotresa.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Namik Hodžić, istakao je značaj kontinuirane edukacije timova i provjere pripremljenosti za pravovremenu reakciju jer je Crveni križ sastavni dio sistema pripreme i odgovora na prirodne nesreće.

- I dalje ćemo raditi na osposobljavanju višenamjenskih terenskih jedinica i Službe zaštite i spašavanja kao i na unapređenju efikasnog odgovora u slučaju određene elementarne nepogode, što je jedan od naših osnovnih mandata - istakao je.

Održane su dvije vježbe. Jedna je bila na prostoru Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, gdje se radilo na evakuaciji i zbrinjavanju povrijeđenih učenika škole usljed zemljotresa, a druga na jezeru Vidara gdje su timovi vršili evakuaciju vodenim putem i zbrinjavanje ugroženog stanovništva kroz pružanje prve pomoći, psihosocijalne podrške, aktivnosti službe traženja i obnavljanja porodičnih veza.

U tom događaju učestvovalo je oko 70 osoba, uposlenika i volontera u strukturi Crvenog križa, te partnerskih službi (Civilna zaštita grada Gradačac, Dom zdravlja, Policijska stanica i Vatrogasna jedinica grada Gradačac kao i Ronilački klub iz Gradačca "Vidara").

- Naše ekipe su tom vježbom pokazale spremnost brzog djelovanja na terenu što smo dokazali i u slučaju poplava, klizišta, ali i drugih nepogoda koje su nažalost pogađale našu državu - naglasio je Jasmin Nikšić, operativni rukovodilac vježbe, saopćeno je iz CK FBiH.

Vježba je održana uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera i preporuka nadležnih organa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.