open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Da li će OV Novo Sarajevo pristati na poništenje zaključka o raskidu ugovora za Tanovićev električni automobil?
Na današnjoj hitnoj sjednici Općinskog Vijeća Novo Sarajevo raspravljat će se o poništenju zaključka kojim se traži raskidanje ugovora o najmu električnog automobila čiji je četverogodišnji najam trebao koštati blizu 90.000 maraka.
19.07.2022. u 15:43
get url
text

Naime, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović krajem maja na Vilsonovom šetalištu organizirao je svečanu primopredaju unajmljenog automobila putem operativnog lizinga.

Nakon informacija o iznajmljivanju vodile su se velike rasprave pretežno na društvenim mrežama, kako vijećnika, tako i građana, u kojima je problematiziran ovaj ugovor.

VEZANI TEKST - Vijeće izglasalo: Tanović će morati raskinuti ugovor vrijedan 90 hiljada KM i vratiti električni automobil

Općinsko Vijeće mjesec kasnije zatražilo je raskid ugovora, te je za danas zatražena hitna sjednica na kojoj će se obrazlagati zašto je raskidanje štetno po Općinu i budžet.

Vijećnica Elvedina Vugić, a koja je, između ostalih, glasala za raskid ugovora, ističe kako se ni njen, ali ni stav NiP-a nije promijenio.

- Bez ikakve dileme je opredijeljenje i NiP-a, i moje lično, da su zelene politike nešto što mora biti prioritet. Po samoj definiciji električno auto jeste dobra ideja, ali realizacija na način na koji je to ovdje urađeno, odnosno, prije svega cijena koštanja je vrlo upitna i naš stav se neće promijeniti ni na današnjoj hitnoj sjednici. Mi ostajemo pri svom stavu – kazala je Vugić.

Ona je pojasnila kako su informaciju o iznajmljivanju automobila na operativni lizing, kao i cijenu istog dobili nakon što je vijećnik Arslan Dučić tražio da Vijeću dostave detaljne informacije.

Zastupnik Arslan Dučić koji je ukazao javnosti na ovaj sporni ugovor problematizuje i unajmljivanje ovog automobila putem operativnog lizinga jer se isti, navodi on, koristi tamo gdje je potreba za intenzivnim korištenjem vozila.

- Samim tim, procijenjeni godišnji troškovi za održavanje bi bili relativno visoki i onda bi imalo razloga da se zadužimo i uzmemo operativni lizing za jedno takvo vozilo. Također, sama pozicija načelnika i drugih službi ne zahtijeva intenzivno korištenje na dnevnom nivou od 8 sati vozila – rekao je Dučić.

On navodi kako su vozila često parkirana ispred zgrade Općine.

VEZANI TEKST - Načelnik Tanović iznajmio električni automobil za blizu 90.000 KM na četiri godine

- Na kraju, u čitavom razvijenom, modernom, evropskom svijetu načelnici i političari pribjegavaju tome da na posao dolaze biciklom, romobilom, to je jedna praksa koja je postala aktivni sudionik politike, dok kod nas načelnik iz nekih svojih poriva želi da na posao dolazi luksuznim vozilom koje ne može priuštiti većina naših sugrađana – dodaje on.

On pojašnjava kako se ugovor može raskinuti na dva načina. Jedan od njih je neispunjavanje obaveza neke od strana potpisinika, dok druga klauzula ugovora predviđa promijenjene okolnosti.

-  Ovdje se radi o promijenjenim okolnostima da je javni interes zaduživanja i uzimanja tog vozila u periodu od četiri godine upitan – rekao je Dučić i dodao:

- Bilo kakvo preispitivanje zaključka Vijeća za mene nije prihvatljivo i definitivno ću glasati protiv poništenja.

Ukoliko bi došlo do raskida ugovora, jučer su iz Službe za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove Novo Sarajevo, naglasili kako bi Općina morala isplatiti sve mjesečne rate koje su predviđene ugovorom do kraja tekuće godine.

VEZANI TEKST - Nakon zaključka OV: Da li će Tanović morati raskinuti ugovor vrijedan 90 hiljada KM i vratiti električni automobil?

Dučić poručuje kako će biti traženo da načelnik naknadno namiri tu štetu iz svog fonda.

- Ja neću definitivno dopustiti da ova šteta koja je nastala raskidom ugovora ostane šteta Općine. Ima sigurno osoba koja treba pristupiti na način da savjesno preispita situaciju i shvati da on treba sam namiriti ovu štetu, a to je načelnik Tanović – kaže on i dodaje:

- Oni često zaboravljaju na taj odnos između predstavničkog i izvršnog organa, da Vijeće naređuje, a da načelnik treba da izvršava. Oni se često žele postaviti u ulogu i onog ko nalaže i ko izvršava. To, nažalost, nije uredu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.