open-navfaktor-logo
search
SDA USK
Da li je forsiranje nezakonite online sjednice Skupštine USK paravan za opstanak Fikreta Abdića
Produbljivanje krize vlasti u Unsko-sanskom kantonu i jalovi pokušaji da se ona prevaziđe otkrivaju obrise uspostavljene saradnje NES-a i SDP-a s jedne, i Laburističke stranke s druge strane. 
11.02.2022. u 13:46
get url
text

Saopćio je ovo Kantonalni odbor SDA Unsko-sanskog kantona, nakon jučerašnje sjednice Općinskog vijeća Velike Kladuše, čiji je načelnik Fikret Abdić, te najavljene mogućnost održavanja online sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj bi bio usvojen budžet, a kojoj se protivi opozicija.

VEZANI TEKST - Zastupnici SDA podnijet će krivične prijave ako bude online sjednica Skupštine USK

- Krajiška, ali i cijela bh. javnost ostala je zbunjena i razočarana u novembru prošle godine, kada je vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Velika Kladuša spriječio opoziv Fikreta Abdića. Nakon toga, iako je formalno isključen iz SDP-a, nastavio je djelovati harmonizirano sa lokalnim SDP-om na nivou Općinskog vijeća ove općine, što se najbolje demonstriralo na jučerašnjoj sjednici, kada su vijećnici NES-a i SDP-a uz isključenog Abdićevog spasioca, zajedno podržali materijale čiji je direktni predlagač presuđeni ratni zločinac Fikret Abdić - navedeno je u saopćenju KO SDA USK, u kojem pitaju da li je formiranje nezakonite online sjednice Skupštine USK paravan za povratak Fikreta Abdića u politički život Unsko-sanskog kantona.

Iz KO SDA USK su nadalje ponovili protivljenje održavanju online sjednice Skupštine USK. Ta sjednica je najavljena nakon što SDP nije pristao na formiranje manjinske vlade, što je tražila opozicija, već su kroz model online zasjedanja našli način da osiguraju nedostajući glas zastupnika Anela Šahinovića koji je na liječenju u Turskoj kako bi bio usvojen budžet i druge odluke, te kako bi Mustafa Ružnić ostao na čelu Vlade USK. 

VEZANI TEKST - Komplicirano i u Velikoj Kladuši: Niko nema većinu, uposleni bez plaća, o opozivu Abdića se više ne priča

- Potpuno je jasno da se nepotpisani zahtjev zastupnika Anela Šahinovića za sazivanje online sjednice Skupštine USK planira zloupotrijebiti kao paravan za spas Vlade Unsko-sanskog kantona u režiji Fikreta Abdića uz presudan glas Abdićeve kćerke, zastupnice Laburističke stranke u Skupštini USK. Tako će biti uzvraćeno na uslugu iz novembra-spas od opoziva za spas kantonalne vlasti, ali online putem kako bi se neutralizirao očekivani bunt javnosti - saopćeno je iz SDA USK.

Dodaju da će građani Unsko-sanskog kantona s posebnim interesovanjem pratiti ponašanje zastupnica i zastupnika "koji su mijenjali političke dresove pravdajući se odbijanjem navodne saradnje sa Laburističkom strankom".

- Ovaj put su dio projekta koji ne znači saradnju, nego čuvanje presuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića na poziciji općinskog načelnika Velike Kladuše - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.