open-navfaktor-logo
search
Prošla prekinuta
Danas nastavak zasjedanja Zastupničkog doma PFBiH: Krucijalni procesi u rukama HDZ-a, Trojki mrvice
Više nije bitno ko sjedi na stolici jer predsjedava onaj ko vodi procese, a očigledno je da u oba doma Parlamenta Federacije one krucijalne diktira HDZ, ističe Šabanović
AUTOR: Autor: A.G.-Z.
22.04.2024. u 07:50
get url
text
Prekinuta sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine od 4. marta bit će nastavljena danas.
Do prekida je došlo jer nije bilo većine glasova za prijedlog da dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković (HDZ), koji je 4. marta otvorio sjednicu i vodio je skoro do prekida, ostane u toj ulozi do kraja zasjedanja umjesto predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković-Lepić (NS).
Zastupnik SDA Haris Šabanović izjavio je za Faktor kako Zastupničkim domom sve vrijeme predsjedava i procese vodi HDZ, dok pozicija dobija mrvice.
- Više nije bitno ko sjedi na toj stolici jer predsjedava onaj ko vodi procese, a očigledno je da u oba doma Parlamenta Federacije, one krucijalne procese diktira HDZ.
Neke mrvice mogu dobiti kolege iz trenutne pozicije. Domove vode Tomislav Martinović (HDZ) i Mladen Bošković (HDZ), što je protivno Ustavu jer se ne bi smjelo desiti da oba doma vodi kadar iste stranke i iz istog naroda.
Šta će nas dočekati na nastavku sjednice, ne znam, kao ni šta možemo očekivati od trenutne vlasti.
Nisu se u stanju organizirati ni dogovoriti između sebe - kazao je Šabanović.
Na dnevnom redu, danas će se, između ostalog razmatrati i Informacija o stanju sigurnosti u Federaciji. Šabanović smatra da se građani ne osjećaju sigurno te da se mora promptno ići ka strožijim zakonskim rješenjima.
- Ponudit ćemo zaključak da u roku od mjesec donesu izmjene Krivičnog zakona i Zakona o prekršajima kako bismo došli do nekih strožijih rješenja jer trenutno šta god statistika rekla, a nju možete baždariti kako hoćete, činjenica je da se građani u FBiH ne osjećaju sigurno. Ja prvi, pa ostali - poručio je Šabanović.
Ako vladajuća većina pokušati izmijeniti sastav Komisije za izbor i imenovanje na način da imenuju Elzinu Pirić (PDA) umjesto Dajane Čolić (DF), onda će to biti jasan signal, tvrdi zastupnik DF-a Mahir Mešalić "da se ide na izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH".
- Vidjet ćemo šta su danas planirali. Što se tiče vođenja sjednica u Zastupničkom domu to se, nažalost, nikada ne zna jer gospođa Marinković-Lepić je čas na bolovanuju, čas nije, čas je podnijela ostavku, pa nije, ali u suštinu, sve procese u Zastupničkom domu Trojka je prepustila HDZ-u i Mladenu Boškoviću - kazao je za Faktor Mešalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.