open-navfaktor-logo
search
Rasprave traju u nedogled
Danijela Šahat: Općinsko vijeće Novo Sarajevo prozivaju da je najgore u KS, ne možemo usvojiti ni dnevni red
Općinsko vijeće Novo Sarajevo već odavno je u haosu. Čak se na zakazanim sjednicama ne može utvrditi ni dnevni red, bez obzira na to što je prije nekoliko mjeseci zamijenjeno rukovodstvo Općinskog vijeća, ništa nije krenulo na bolje.
18.09.2023. u 07:57
get url
text

VEZANI TEKST - DF Novo Sarajevo: Bavljenje sobom od početka mandata Općinskog vijeća

- Konstantno se opstruira tok sjednice Općinskog vijeća sa diskusijama koje traju tri do četiri sata po jednoj tački dnevnog reda. Tek 11. septembra imali smo sjednicu koju smo održavali u julu. Ova sjednica 11. septembra trajala je više od 10 sati i na kraju nismo usvojili ni dnevni red. Na dnevnom redu bile su tačke koje su važne za privrednike u našoj općini. Trebali smo na ovoj sjednici da potvrdimo zaključenje ugovora o zakupu poslovnih prostorija koje im je izdala Općina Novo Sarajevo. Privrednici ne mogu ući u te prostore i čekaju da krenu sa poslom već četiri mjeseca. Nije do mene jer je u Općinskom vijeću 31 vijećnik i svi donosimo odluke – kaže za Faktor Danijela Šahat, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Predsjedavajuća Šahat čak ne zna postoji li većina, odnosno 16 ruku koji bi trebali podržavati rad Općinskog vijeća, a koje su bile osigurane kada se biralo novo rukovodstvo Općinskog vijeća.

- U toj većini bilo je 16 ruku od klubova samostalnih vijećnika i stranaka SDA, SDP-a i Platforma za progres. Ne znam šta je sa vijećnicima i sada ne žele da rade, pa čak ne žele podržati ni dnevni red. Razumijem neke vijećnike koji na ovaj način žele da dokažu da nije trebalo mijenjati rukovodstvo Općinskog vijeća. Građani su izabrali na izborima 31 vijećnika i svi mi treba kolektivno da odlučujemo. Doveli smo se u situaciju da je na sjednici 11. septembra svega 12 vijećnika bilo za usvajanje dnevnog reda, a ostali su bili protiv i suzdržani. Ovdje je NiP bio protiv, Naša stranka suzdržana i bilo je još samostalnih vijećnika koji su glasali protiv i sramotno je što bar nije usvojen dnevni red pa da možemo bar nešto uraditi – ističe Šahat.

Trebali su se raspisati i izbori za svjete mjesnih zajednica na koje se čeka dvije godine, ali nije usvojen dnevni red sjednice.

- Općinska izborna komisija podnijela je molbu da se izbori za savjete mjesnih zajednica prolongiraju, a trebali su se konačno održati 17. septembra i tu smo oduzeli pravo građanima da budu birani i da odlučuju šta se treba raditi u općini – kaže naša sagovornica.

Dodaje da je saradnja sa načelnikom Hasanom Tanovićem korektna.

- Govorim kao predsjedavajuća Općinskog vijeća i mogu da kažem da nema nekih trzavica sa načelnikom. Ne mogu da kažem da je nekada nešto bilo na dnevnom redu, odnosno nešto što je bitno za načelnika, pa kao vijećnici koji ne podržavaju načelnika neće da podrže ni dnevni red. Općinsko vijeće Novo Sarajevo jednu sjednicu nastavlja po tri-četiri puta. Čak je na jednoj od sjednica morala intervenisati i policija. Zato smo poznati u Kantonu Sarajevo kao najnefunkcionalnije i najgore Općinsko vijeće. Nadam se da ćemo uskoro usvojiti dnevni red sjednice pa da počnemo raditi – zaključuje Šahat.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.